2021_05-FundacjaAlergia-219_male-1 (1)

Wielka ósemka alergenów pokarmowych

To, co dla jednego jest pożywieniem, dla drugiego jest trucizną

Lukrecjusz

W 1995 roku grupa ekspertów Food and Agriculture Organization w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy określiła 8 grup stanowiących główne źródła alergenów. Lista ta została potwierdzona w 1999 roku przez Codex Alimentarius Commission i zyskała miano „Wielkiej ósemki”. Należą do nich:

Żeby ułatwić Wam codzienne gotowanie, stworzyłyśmy magnesy na lodówkę z wielką ósemką alergenów pokarmowych.

Alergia pokarmowa

Ujmując syntetycznie alergia polega na nadmiernej, upośledzonej reakcji układu immunologicznego na występujące w środowisku obce dla organizmu substancje – alergeny, które są ignorowane przez organizm osoby zdrowej. Alergie pokarmowe są istotnym problemem zdrowia publicznego na całym świecie. Lekarze alarmują, że częstość ich występowania systematycznie rośnie.

Alergeny pokarmowe mogą wywoływać stany chorobowe o przebiegu łagodnym do ciężkiego (m. in. kichanie, zaczerwienienie, wysypka, pokrzywka, wymioty, biegunka, obrzęk tkanek (np. warg), trudności w oddychaniu), a nawet zagrażającym życiu (gwałtowna odpowiedź immunologiczna na czynnik alergizujący może skutkować anafilaksją, kiedy to następuje reakcja całego ustroju, objawiająca się nagłym spadkiem ciśnienia krwi i silnym wstrząsem anafilaktycznym – jeżeli akcja ratunkowa nie zostanie w porę podjęta, wstrząs anafilaktyczny może mieć skutek śmiertelny).

O alergii pokarmowej w bardzo przystępny sposób opowiada dr n. med. Witold Bartosiewicz, pediatra i alergolog z 30-letnim stażem, adiunkt w Klinice Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego Szpitala Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – zapraszamy do obejrzenia!

Bibliografia:

Marcelina Olszak, “Alergeny Pokarmowe”, portal e-biotechnologia.pl

Paulina Kęska, Joanna Stadnik, “Alergeny pokarmowe – zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności”

Możliwość komentowania została wyłączona.