Nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez piernika! Oto nasza wersja:
- 2 kubki mąki (najczęściej używamy orkiszowej pełnoziarnistej, a w wersji bezglutenowej świetnie sprawdzi się kasztanowa)
- 1 kubek daktyli
- 4 łyżeczki karobu (inaczej: mączka chleba świętojańskiego, zastępnik kakao)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- pół kubka oleju (my używamy rzepakowego, tłoczonego na zimno, w butelce z ciemnego szkła)
- 2 łyżki octu (najlepiej jabłkowego)
- 1,5 kubka zimnej, przegotowanej (ważne!) wody
- pół słoiczka dżemu (najlepszy będzie jagodowy, z czarnej porzeczki lub powidła ze śliwek)
Daktyle bio wystarczy zalać wodą i zblendować, daktyle nie-bio należy wcześniej zalać wrzątkiem, zostawić na mniej więcej godzinę (aż zmiękną) i wylać wodę, w której się moczyły, a dopiero potem zblendować w czystej, ostudzonej, przegotowanej wodzie. Dodać pozostałe składniki i zmiksować mikserem.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (lub 160 stopni z termoobiegiem) przez 40 minut.
Przygotowałyśmy dla Was również przepisy na pierniczki: