DSC7601-scaled

Pierniczka? Może tego z … burakiem? :)

To, jak to jest z tymi świętami? Gdy nic nie można jeść, a zbliżają się najsłodsze w całym roku, najpiękniej pachnące święta Bożego Narodzenia… Na szczęście można! Już teraz możecie zacząć próbować/ testować, by każdy znalazł coś dla siebie. W dzisiejszym wpisie babeczki/ nowoczesna wersja pierników z …. burakiem ;). Pachną cynamonem, goździkami i imbirem. Kształty też nie odbiegają od tych świątecznych. Czego chcieć więcej? Nie pozostaje nic innego, jak tylko piec i delektować się zapachem i smakiem 🙂 Obawiam się, że nam do świąt mogą się znudzić – ciągle bowiem “testujemy” :).

Składniki:

  • 1 kubek napoju roślinnego lub wody,
  • 4 łyżki miodu (w przypadku alergii należy zastąpić innym słodziwem),
  • 1 łyżeczka sody,
  • kilka kropel cytryny (w przypadku alergii na cytrusy, można zastąpić octem jabłkowym),
  • 6 łyżek oleju winogronowego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki letniej wody
  • 1 ½ kubka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao (lub jego zastępnika – karobu)
  • ½ kubka zblendowanego buraka,
  • przyprawy: szczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru i kardamonu, kilka goździków, łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  • przygotowuję dwa naczynia: w jednym naczyniu łączę wszystkie suche składniki, a w drugim – płynne, razem z wcześniej rozrobionym „jajkiem”, czyli połączonym siemieniem lnianym z wodą
  • mieszam do połączenia, na koniec dodaję łyżeczkę sody i kilka kropel cytryny
  • łączę składniki z obu naczyń i na koniec dodaję zblenodowane (wcześniej upieczone) buraki
  • jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję odrobinę napoju roślinnego (w swoim przepisie użyłam mleka kokosowego)
  • wylewam ciasto do foremek na muffinki
  • piekę w temperaturze ok. 180 st. C do 35 min (do suchego patyczka).

A może macie ochotę przetestować inne nasze świąteczne propozycje:

Możliwość komentowania została wyłączona.