Owsiane ciastka z ziarnami są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i naturalnie poprawiają procesy trawienne. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły. Ponadto są wegańskie, bezglutenowe i nie zawierają cukru ani żadnego z wielkiej ósemki alergenów pokarmowych. Czego chcieć od nich więcej? Żeby tak szybko nie znikały!
Składniki na ok 12 sztuk:
- pół kubka suszonych daktyli
- pół kubka płatków górskich
- 3 łyżki słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek dyni
- 1/3 kubka wody
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
- zagotować wrzątek:
- zalać wrzątkiem daktyle i zostawić na godzinę (po co?)
- zalać wrzątkiem płatki górskie i zostawić na godzinę (wchłoną wodę, dzięki czemu będzie je łatwiej zblendować)
- odcedzić daktyle
- połączyć wszystkie składniki, w tym ok 1/3 kubka wody, zblendować
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia
- nastawić piekarnik na 180 st. C
- łyżką zamoczoną w wodzie nakładać ciasto na blachę i nadawać mu kształt medalionu
- piec 15 minut