20200721_131439

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana. Zaskakujące, że dopiero dziś przepis na nią pojawia się na blogu. Zmusiła mnie dostawa wiejskich jabłek. Żal by się zmarnowały.

W okresie zimowym to jedno z najczęściej pojawiających się ciast, zaraz obok czekoladowych. Wówczas korzystam z darów od rodziców i jabłka mamy ze słoika. W sezonie jest nieco więcej pracy, bo jabłka trzeba zetrzeć, ale smak finalnie wynagradza.

Składniki:

  • 1 kubek kaszy manny,
  • 1 kubek mąki (używam pszennej, choć jedna z naszych obserwatorek wskazała, że kukurydziana sprawdza się lepiej, gdyż ciasto jest bardziej mokre),
  • ½ kubka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 5 – 6 łyżek oleju kokosowego,
  • ok. 2 kg jabłek

Przygotowanie:

  1. jabłka myję, obieram i ścieram na tarce. Dodaję pół łyżeczki cynamonu i kilka łyżek cukru. Mieszam;
  2. pozostałe wszystkie suche składniki (mąka, kasza, cukier) łączę i mieszam w misce;
  3. formę do pieczenia tarty dokładnie smaruję olejem kokosowym (spód i boki);
  4. sypkie składniki dzielę na trzy części i przekładam jabłkami. Na każdą z tej suchej części kruszę olej kokosowy.
  5. piekę w temperaturze 180 stopni do ok. godzinę.

Możliwość komentowania została wyłączona.