Murzynek z malinami

Last modified date

Czarne ciasto” mogłoby być codziennie. W sumie każdy z domowników jest nim zachwycony, najmłodszy rzecz jasna najbardziej. Mocno czekoladowe. Mokre, niektórzy twierdzą, że trochę podobne do klasycznego murzynka. Proste, szybkie w wykonaniu, jeszcze szybciej znika. Bez jaj, bez mleka. Kakao w przypadku alergii spokojnie można zastąpić karobem. Miód cukrem, lub dżemem 100%.

Składniki:

  • 1 ½ kubka mąki pszennej,
  • 1 ½ kubka mleka kokosowego,
  • 4 łyżki kakao,
  • 3 łyżki miodu ewentualnie w przypadku alergii innego słodziwa,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • kilka kropel cytryny,
  • nie więcej niż ½ kubka oleju winogronowego,
  • ok. 3 garści malin

Przygotowanie:

  1. przygotowuję dwa naczynia;
  2. w jednym naczyniu łączę wszystkie suche składniki i mieszam;
  3. w drugim – płynne. Mieszam, na koniec dodaję łyżeczkę sody i kilka kropel cytryny;
  4. łączę suche składniki z płynnymi;
  5. jeśli ciasto jest za gęste dolewam trochę mleka kokosowego/ wody;
  6. na wierzchu układam wcześniej umyte świeże maliny;
  7. piekę w temperaturze ok. 1800 do 50 min. (suchy patyczek).

Allergia