Po nawet najbardziej sycącym obiedzie wielu z nas ma ochotę na słodkie małe co nieco (w każdym z nas drzemie mały Kubuś Puchatek 😉 ), a przerwa do kolacji wydaje się zbyt długa, żeby czegoś nie zjeść. Na takie zachcianki są podwieczorki!
Może to być babeczka, chia czy budyń jaglany.
A może by tak GOFRY bez jaj i mleka?

- 2 szklanki mąki + 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać. Rozgrzać gofrownicę, lekko natłuścić powierzchnię i wlewać ciasto nabierką (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Piec ok 8-10 minut, w zależności od mocy gofrownicy.
A co powiecie na RYŻ Z JABŁKAMI?

Na 4 osoby daję 1 szklankę ryżu i 3 szklanki wody, gotuję przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie zostawiam pod przykryciem jeszcze 15 minut, żeby ryż wchłonął resztki wody. Ugotowany ryż mieszam z łyżką masła klarowanego, dodaję jabłka, odrobinę cukru i cynamon.
PRALINKI Z DAKTYLI – słodkie, a bez cukru!

W Internecie jest całe mnóstwo przepisów na pralinki. Niestety, większość z nich zawiera alergeny dla nas niedozwolone. U nas znajdziecie tylko 3 składniki:
- 200 g daktyli
- 75 g płatków górskich
- 20 g karobu (zastępnik kakao)
- opcjonalnie: słonecznik, sezam
Daktyle zalewam wrzątkiem i zostawiam tak na godzinę. Cedzę, płuczę, dorzucam pozostałe składniki i blenduję na gładką masę. Mokrymi dłońmi formuję kulki – wychodzi taka porcja jak na zdjęciu powyżej.
Zawsze zostają też CZIPSY Z BURAKA

Zawsze szkoda mi nie wykorzystać rozgrzanego piekarnika do większej ilości zadań, dlatego jak piekę mięso, to często pod spodem umieszczam też blachę z pociętymi w 1 mm szerokości plastry buraka (bez soli). Układam je na papierze do pieczenia i piekę na oko, aż dobrze wyschną, ale zanim zaczną się przypalać. Moje dzieciaki je uwielbiają, ja zresztą też!
To już przedostatni wpis z naszej serii posiłków dla alergików. Przypominamy o pozostałych:
- planowanie posiłków wraz z bezpłatnymi planerami do druku
- śniadania (płatki, domowa granola, naleśniki, pasty kanapkowe, domowy pasztet, mięso na kanapki)
- lunch boxy, czyli II śniadanie na wynos (śniadaniówka szkolna, muffinki, chia z owocami)
- zupy (wegańskie kremy bezglutenowe, zupa owocowa, klasyczny rosół)
- dania obiadowe (kotlet mielony z buraczkami, makaron ze szpinakiem, leczo, spaghetti ryżowe z cukinią i warzywami, kluski,
placki ziemniaczane, pierogi) - kolacje (pieczone warzywa, kotlety z cukinii, dżem z cebuli, kolorowa sałatka)