Zgodnie z obietnicą dziś przedstawiamy wam przepisy na lodowe desery. W związku z tym, że ostatnia wizyta w lodziarni zakończyła się wstrząsem anafilaktycznym naszego dziecka, nie korzystamy z ofert lodziarni, ani innych punktów gastronomicznych oferujących lodowe smakołyki.
Mamy jednak nadzieję, że w niedalekiej przyszłości znajdą się na mapie punkty gastronomiczne spełniające kryteria wymagane przepisami prawa i zapewniające bezpieczeństwo nawet osobom z silnymi alergiami. Istotne by pamiętać, że masz prawo znać alergeny, które znajdują się w lodach oraz dodatkowo poznać pełen wykaz składników. Nie jest to wiedza tajemna.
Tymczasem poniżej przepis na nasze lodowe pyszności!
Składniki:
- owoce – u nas banan, truskawka, winogrona, granat
- jogurt lub mleczko kokosowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- owoce w różnych proporcjach, w zależności od upodobania odbiorcy blenduję;
- dodaję jogurt/ mleczko kokosowe, by lody stały się delikatne;
- dorzucam kawałki owoców.

