DSC8287-1

Lody, lody na patyku!

Zgodnie z obietnicą dziś przedstawiamy wam pomysły na lodowe desery bez mleka, jaj i orzechów. W związku z tym, że ostatnia wizyta w lodziarni zakończyła się wstrząsem anafilaktycznym mojego dziecka z powodu zanieczyszczenia łyżki do nakładania sorbetów białkami mleka pochodzącymi z lodów mlecznych, nie korzystamy z ofert lodziarni, ani innych punktów gastronomicznych oferujących lodowe smakołyki.

Mamy jednak nadzieję, że w niedalekiej przyszłości znajdą się na mapie punkty gastronomiczne spełniające kryteria wymagane przepisami prawa i zapewniające bezpieczeństwo nawet osobom z silnymi alergiami na mleko, ale też jaja czy orzechy. Istotne by pamiętać, że masz prawo znać nie tylko alergeny, które znajdują się w lodach, ale też pełen wykaz składników. To nie jest tajemnica zakładu, a obowiązek prawny branży gastronomicznej!

Zanim ten dzień nadejdzie, w domowym zaciszu tworzymy bezpieczne dla naszego malucha lodowe pyszności z owoców. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Takie domowe sorbety mają też swoje zalety: znamy skład, nie podajemy dziecku nadmiaru cukru ani barwników, no i są zawsze pod ręką 😉

Składniki

  1. owoce 

Może to być tylko jeden owoc lub ich mieszanka – zależy, na co masz ochotę! Nasze ulubione połączenia to: maliny i borówki, banan i szpinak (serio!), banan i truskawki

2. opcjonalnie: napój lub jogurt roślinny, aquafaba (woda ze słoika z ciecierzycy)

Przygotowanie

sorbety owocowe
Możesz też wylać warstwy, jak na tym zdjęciu
  1. owoce blenduję na gładką masę
  2. dodaję jogurt / napój roślinny, by lody stały się delikatniejsze
  3. dorzucam kawałki owoców
  4. przelewam do foremek na lody i wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny

Pssst…! Nie masz foremek na lody? Nic straconego, w internecie znajdziesz ich całe mnóstwo. Ale zanim zaczniesz ich szukać wejdź na stronę Fundacji FaniMani i zainstaluj przypominajkę – dzięki niej dowiesz się, które sklepy przekazują część swojego zysku takim organizacjom jak nasza. Ty za zakupy zapłacisz tyle samo co zawsze, a sklep za pośrednictwem FaniMani przekaże nam pieniądze w darowiźnie. Dzięki temu będziemy mogły dalej rozwijać Fundację Allergia i tworzyć bezpłatne treści edukacyjne dla rodziców dzieci z alergiami.

Lody czekoladowe bez mleka, jaj i orzechów

Dla tych, co tęsknią za smakiem lodów czekoladowych, mamy dobrą wiadomość! Wystarczy, że zblendujecie banana z dodatkiem kakao i napoju roślinnego 😉

W przypadku alergii na kakao możecie wypróbować karob. Pamiętajcie jednak, żeby zachować ostrożność przy wprowadzaniu karobu do diety, jeżeli jest on nowością.

Dowiedz się więcej na temat swoich praw jako konsumenta! Projekt “Szczypta wiedzy szefa kuchni” powstał jako pakiet bezpłatnych materiałów edukacyjnych dla osób pracujących w branży gastronomicznej, ale Ty jako osoba korzystająca z ich usług też możesz się z niego sporo dowiedzieć. Film “Czysta łyżka ma znaczenie” był inspirowany historią wstrząsu anafilaktycznego u jednego z naszych dzieci, dla którego sorbet został nałożony łyżką zanieczyszczoną lodami mlecznymi.

Możliwość komentowania została wyłączona.