Zupa z soczewicą to jedna z najczęściej pojawiających się w naszym domu zup. Przez pierwsze dwa lata z diety wyłączone były także pomidory. Więc pomidorówka, którą uwielbia większość (ponoć?) dzieci musiała poczekać na inne czasy. Jako alternatywę przygotowywałam zupę z czerwoną soczewicą. Szybka, prosta, a co najważniejsze w domu, w którym lubi się jeść ? – smaczna i sycąca.
Składniki:
- 2/3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler – niewielki/ 1/2 większego (uwaga silny alergen),
- 1 por,
- 1/2 cebuli,
- 2/ 3 ząbki czosnku,
- jeśli jecie – kawałeczek mięsa – (u nas najczęściej indyk). W opcji wege 2/3 łyżki oliwy.
Poza typowymi produktami potrzebnymi do przygotowania bulionu warzywnego będzie potrzebna – soczewica czerwona – ok. ¾ szklanki.
Przyprawy:
ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka curry, szczypta imbiru lub kawałeczek świeżego, szczypta pieprzu i zmielonego kminku
Przygotowanie:
- warzywa obieram, myję, kroję dodaję do zeszklonej cebuli;
- zalewam wodą (ok. 2 litry), wrzucam soczewicę, którą wcześniej przepłukuję zimną wodą;
- gotuję pod przykrywką częściową odkrytą na małym ogniu aż warzywa, soczewica będzie miękka, a w przypadku mięsa będzie ono ugotowane. Zazwyczaj zupa gotuje się „sama” w tzw. międzyczasie ok. 45 minut. W zależności od gęstości, można dodać szklankę wody;
- po ugotowaniu wszystko blenduję.
Podaję z bagietką. Osoby bez uczulenia na białko mleka krowiego, mogą przyozdobić kleksem śmietany. My wykorzystujemy czasem jako alternatywę mleko kokosowe, choć doskonale smakuje bez.
Smacznego!