Kontynuując tematykę przepisów wakacyjno – wyjazdowych, poniżej zupa z cukinii. Kremowa, prosta i szybka w wykonaniu. Spokojnie można przygotować nieco wcześniej, by warzywa się „przegryzły”, a potem można już tylko jeść :). Idealna z grzanką i parmezanem.
Składniki:
- 4 małe cukinie,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- wywar warzywny (ok. 1 litr),
- parmezan (opcjonalnie, w przypadku braku alergii na białko mleka krowiego)
Przyprawy:
sól, pieprz
Przygotowanie:
- pokrojoną w kostkę cebulę, zesmażam do zeszklenia;
- dorzucam, wcześniej umytą, pokrojoną w kostkę cukinię;
- podsmażone warzywa wrzucam do przygotowanego uprzednio wywaru warzywnego,
- gotuję do miękkości, blenduję, doprawiam solą i pieprzem;
- w zależności od reakcji alergicznych, opcjonalnie można posypać startym parmezanem.