DSC7040-scaled

Zupa z cukinii

Kontynuując tematykę przepisów wakacyjno – wyjazdowych, poniżej zupa z cukinii. Kremowa, prosta i szybka w wykonaniu. Spokojnie można przygotować nieco wcześniej, by warzywa się „przegryzły”, a potem można już tylko jeść :). Idealna z grzanką i parmezanem.

Składniki:

  • 4 małe cukinie,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • wywar warzywny (ok. 1 litr),
  • parmezan (opcjonalnie, w przypadku braku alergii na białko mleka krowiego)

Przyprawy:

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. pokrojoną w kostkę cebulę, zesmażam do zeszklenia;
  2. dorzucam, wcześniej umytą, pokrojoną w kostkę cukinię;
  3. podsmażone warzywa wrzucam do przygotowanego uprzednio wywaru warzywnego,
  4. gotuję do miękkości, blenduję, doprawiam solą i pieprzem;
  5. w zależności od reakcji alergicznych, opcjonalnie można posypać startym parmezanem.

Możliwość komentowania została wyłączona.