DSC7012-1-scaled

Sos pomidorowy

Cykl przepisów wakacyjno – wyjazdowych rozpoczynam od odkrycia poznanego podczas ostatniego wyjazdu – sosu pomidorowego według receptury Polki mieszkającej we Włoszech od dziewięciu lat. Niejednokrotnie robiłam pasty pomidorowe, z cebulą, czosnkiem. Do tej pory nie dodawałam marchewki, ani selera (uwaga silny alergen). Te ostatnie składniki nadają według mnie bardzo fajny, intensywny smak. Oczywiście  w przypadku alergii, seler można pominąć. Tak przygotowany sos pomidorowy może stanowić „bazę” do kolejnych dań – pizzy, spaghetti, czy też zupy pomidorowej. U nas w zaprezentowanej wersji świetnie sprawdził się w połączeniu ze zblanszowanymi talarkami cukinii.

Składniki:

  • 6 pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/ 2 łyżki oliwy.

Przyprawy:

sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

  1. pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek podsmaż na oliwie;
  2. do tego dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i łodygi selera naciowego;
  3. na koniec wrzuć pokrojone pomidory (wcześniej obrane ze skórki). Można je zastąpić także puszką pomidorów;
  4. wszystkie składniki podsmaż do miękkości i na koniec zblenduj;
  5. w zależności od upodobań, dodaj świeżo zmieloną bazylię.

Możliwość komentowania została wyłączona.