Cykl przepisów wakacyjno – wyjazdowych rozpoczynam od odkrycia poznanego podczas ostatniego wyjazdu – sosu pomidorowego według receptury Polki mieszkającej we Włoszech od dziewięciu lat. Niejednokrotnie robiłam pasty pomidorowe, z cebulą, czosnkiem. Do tej pory nie dodawałam marchewki, ani selera (uwaga silny alergen). Te ostatnie składniki nadają według mnie bardzo fajny, intensywny smak. Oczywiście w przypadku alergii, seler można pominąć. Tak przygotowany sos pomidorowy może stanowić „bazę” do kolejnych dań – pizzy, spaghetti, czy też zupy pomidorowej. U nas w zaprezentowanej wersji świetnie sprawdził się w połączeniu ze zblanszowanymi talarkami cukinii.
Składniki:
- 6 pomidorów,
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/ 2 łyżki oliwy.
Przyprawy:
sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
- pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek podsmaż na oliwie;
- do tego dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i łodygi selera naciowego;
- na koniec wrzuć pokrojone pomidory (wcześniej obrane ze skórki). Można je zastąpić także puszką pomidorów;
- wszystkie składniki podsmaż do miękkości i na koniec zblenduj;
- w zależności od upodobań, dodaj świeżo zmieloną bazylię.