[Nie chcemy tym wpisem wywoływać wojny na badania naukowe, bo jedne dowodzą, że wszystko, co zje matka, przenika do mleka, a inne, że nie. Wszelkie wykluczenia z naszych diet były dokonywane pod kontrolą lekarzy pediatrów i alergologów.]
Mamo, nie jesteś sama!
Dieta eliminacyjna bywa trudna, szczególnie na początku. Rezygnacja z własnych upodobań, szukanie zastępników i nowych produktów bywa nie lada wyzwaniem. W tym wszystkim czujemy się samotne, bezsilne. A siły trzeba jednak znaleźć, bo “jeść trzeba”. Tylko jak? Kiedy większość produktów zawiera białka mleka, jaja czy orzech, a to właśnie te trzy są statycznie najczęstszymi alergenami.
Mamo, nie musisz wszystkiego gotować ani piec sama
Wiadomo, że najbezpieczniejsze dania, to te, które przygotujemy same. Nie zawsze mamy zasoby, umiejętności, a czasem najzwyczajniej ochotę. Półki sklepowe kuszą. Jak wybierać, by było zdrowo i eko, bez oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego, aspartamu, lecytyny sojowej, konserwantów i sztucznych barwników? Zadanie nie jest proste, szczęśliwie możliwe!
* i z perspektywy lat, aktualizując ten artykuł dla Ciebie w maju 2024 r. powiemy, że z roku na rok jest coraz więcej dostępnych gotowych produktów
Słodycze bez mleka, jaj, orzechów, soi i glutenu do kupienia w sklepie
To nasz subiektywny przegląd, który powstał przy zaangażowaniu rodziców z naszej instagramowej wioski wsparcia. Pamiętaj, żeby za każdym razem sprawdzać skład, one lubią się zmieniać. Propozycje są lepsze i gorsze, spokojnie jest w czym wybierać, a to najważniejsze, kiedy uczymy się poruszać po rynku pełnym alergenów.
- owocowe zawijasy Bob Snail
- owocowe i warzywne zawijasy Rolki Tolki
- żelki Haribo
- galaretki Fresh&Fruity
- sorbety marki Grycan
- lizaki z Manufaktury Cukierków
- gorzka czekolada Goplana
- cistka jaglane Frank&Oli w fioletowym opakowaniu (są różne rodzaje)
- wegańskie krówki Super krówka
- chrupki kukurydziane Biosaurus
Po za tym, jeżeli nie musisz wykluczać aż tylu składników, sprawdź jeszcze te produkty:
- herbatniki BIO Ania (zawierają gluten)
- ciastka Mini Jungle BIO Ania (zawierają gluten)
- muffinki babuni BIO Ania (zawierają jaja, gluten)
- lody wegańskie chocolate Marletto (zawierają soję i migdały)
- daktyle w surowej czekoladzie Cocoa
- czekolada gorzka napowietrzana ROSHEN (zawiera soję)
- czekolada gorzka 70% WAWEL
- czekolada gorzka 64% WEDEL (zawiera soję)
- owocowe chipsy Crispy Natural
- mango suszone Enerbio
- figi suszone w mące ryżowej JAPAR
Zawsze czytaj skład
Pamiętaj jednak, że:
- producenci lubią zmieniać składy – i zaskakiwać tym klientów
- jedzenie produkowane dla dyskontów – mimo tej samej nazwy na opakowaniu – może się różnić składem, bo zostało wyprodukowane w różnych zakładach produkcyjnych
dlatego ZAWSZE czytaj skład, najlepiej dwa razy: przed włożeniem produktu do koszyka i drugi raz przed podaniem go dziecku.
Przy okazji zakupów w internecie
Przy okazji zakupów w internecie możesz bezpłatnie wspierać działalność Fundacji Allergia, np. powstawanie nowych artykułów poradniczych i edukacyjnych na tej stronie internetowej. Wystarczy, że zrobisz zakupy w sklepie, który uczestniczy w programie Fundacji FaniMani – za zakupy zapłacisz tyle samo, co zawsze, a sklep podzieli się z nami swoim zyskiem.