Untitled-design7

Roślinne zastępniki mleka

Informacja o konieczności wykluczenia mleka dla wielu (dla wszystkich?) na początku jest poważnym wyzwaniem. Chodzi nie tylko o nasze przyzwyczajenia, bo do nowego stylu życia, przy odpowiedniej motywacji i samozaparciu, można się dostosować, ale przede wszystkim – o organizację zakupów. Nagle okazuje się, że 90% produktów dostępnych w sklepach zawiera mleko lub jego pochodne. Koniec z wychodzeniem z domu bez lunchboxa…

I co teraz?!

Rozwiązania są 2: można albo zrezygnować ze wszystkiego, co zawiera i przypomina choćby wyglądem produkty mleczne, albo znaleźć ich roślinne zastępniki.

Gdy okazało się, że mój noworodek reaguje „na wszystko”, co dostanie z moim mlekiem, pediatra kazał mi wykluczyć z diety nabiał i polecił jogurty sojowe. Nie był to dobry krok, gdyż soja należy do tzw. wielkiej ósemki alergenów pokarmowych, ale wtedy jeszcze o tym nie wiedziałam. Na cito trafiliśmy do alergologa. Nasze zalecenia były następujące: nic z wielkiej ósemki, cytrusów, miodu, kakao, z owoców tylko gruszki, a z mięs tylko drób… Karmiłam go tak przez rok. Przed niechlubną śmiercią głodową uratowała nas kuchnia wegańska, która bazuje na roślinach, głównie strączkowych, z całkowitym wykluczeniem m. in. mleka, jaj i miodu. Idealnie!

W ten sposób odkryłam:

O czym musisz wiedzieć:

  • wg lekarza, pod którego opieką jest jedno z naszych dzieci, nadmierne spożycie “mleka”, masła i oleju migdałowego czy kokosowego może doprowadzić do marszu alergicznego
  • „mleko”, jogurty, olej, sos sojowy i tofu to soja, czyli wielka ósemka
  • hummus zawiera pastę tahini, zrobioną z ziaren sezamu, które również mogą uczulać
  • dzieci poniżej 4 r. ż. oraz matki karmiące piersią powinny ograniczyć spożycie ryżu i „mleka” ryżowego ze względu na obecność trującego arsenu [1]

Gdy Ty lub Twoje dziecko nie możecie spożywać mleka (ani innych alergenów z wielkiej ósemki), dobrze przyswajalnym źródłem wapnia będą (ilość wapnia / 100 g produktu)[2]:

  • natka pietruszki 193 mg
  • fasola 160 mg
  • słonecznik 131 mg
  • boćwina, szczypiorek, szpinak 97–93 mg
  • kapusta włoska 77 mg
  • bób, dynia, kapusta biała, fasola szparagowa 60–70 mg
  • brukselka, groch suchy 57 mg
  • płatki owsiane 54 mg
  • brokuły, burak, kalarepa, kapusta czerwona, kapusta pekińska, korzeń pietruszki, por, soczewica sucha 40–50 mg

Po przepisy zapraszamy oczywiście do naszej fundacyjnej książki kucharskiej. Na pewno zaskoczą Was… racuchy bez jaj i mleka!

Bibliografia:

[1] prof. Hanna Mojska z Instytutu Żywności i Żywienia, “Arsen w ryżu – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?”

[2] mgr Aleksandra Cichocka z Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych Instytutu Żywności i Żywienia, “Dobrze przyswajalne źródła wapnia i magnezu w diecie wegańskiej”

 

Możliwość komentowania została wyłączona.