Wspomnienie ubiegłorocznych wakacji – przynajmniej powspominać można, skoro z uwagi na pandemię dalsze wyprawy są raczej niemożliwe, a przynajmniej niewskazane.
Danie idealne na teraz – kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i wszystko dobrze smakuje, nie tylko wygląda.
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 2 małe cukinie,
- po jednej żółtej i czerwonej papryce,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 pomidorów,
- 2 – 3 łyżki oliwy.
Przyprawy:
sól, pieprz, świeża bazylia
Przygotowanie:
- bakłażana pokrojonego w kostkę, posolonego odstawiam na czas przygotowywania pozostałych warzyw;
- pokrojoną w talarki cukinie podsmażam na oliwie, z każdej ze stron i przerzucam do wyższego garnka;
- następnie na patelni podsmażam pokrojoną w nieregularnej długości paski paprykę i dorzucam do cukinii;
- podobnie postępuję z bakłażanem, którego przed wrzuceniem na patelnię opłukuję i odsączam z ewentualnej wody;
- na koniec wrzucam na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę, razem z czosnkiem – wszystko podsmażam na oliwie i dodaję pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki);
- wszystkie warzywa mieszam w garnku, chwilę gotuję do miękkości warzyw. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i dużą ilością świeżej bazylii.