Danie tradycyjnie wielkopolskie, ale na potrzeby alergików w wersji wegańskiej – bez jajek i mleka, zarówno na słodko, jak i wytrawnie!
Pyzy na parze to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Babcia robiła ich ogromne ilości, a ja – jako kilkulatka – z wielką dumą wcinałam tyle, co dziadek 💪. Muszę przyznać, że z wiekiem moje możliwości znacząco się skurczyły i na ostatni obiad zjadłam [tylko] 3 sztuki, czyli tyle co mój 3-latek, natomiast mój 9-letni syn zjadł tyle, co jego ojciec! [czyli 5].
Ale do rzeczy – na pewno ucieszy was fakt, że przepis na pyzy jest prawie taki sam, jak na wegańskie racuchy, które tak uwielbiacie (jeden z najczęściej poszukiwanych przepisów na naszym blogu), tyle że bez cukru:
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 400 g mąki
- 3 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Podgrzej wodę do ok 40-45 stopni.
- W połowie szklanki wody rozmieszaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem kuchennym. Dla bezpieczeństwa warto szklankę wstawić do metalowej miski, bo gdy drożdże zaczną pracować, mogą uciec ze szklanki.
- Gdy drożdże urosną przelej je do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj łopatkami do ciasta drożdżowego lub tradycyjnie – drewnianą kulką. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, gdy przy mieszaniu będzie odchodzić od miski tworząc poduszki powietrza.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem kuchennym.
- Gdy ciasto urośnie niemal do krawędzi miski, przygotuj garnek. Ja mam łatwiej, bo używam garnka do gotowania na parze (do sita wkładam ręcznik kuchenny z materiału), ale jeżeli go nie masz, to nic straconego – babcia też nie miała 😉 Nalej do garnka 3 cm wody, połóż na wierzchu ręcznik kuchenny z materiału, zrób małe wgłębienie (ręcznik powinien mieć kształt jak talerz do zupy) i przywiąż szczelnie sznurkiem (żeby para nie mogła uciekać bokami), przykryj z wierzchu innym garnkiem (tej samej wielkości lub nieco mniejszym) i zagotuj wodę.
- Gdy woda w garnku zacznie się gotować oprósz ręce mąką i łyżką nałóż sobie ciasto na dłonie, utocz z niego kulkę (wielkości powiedzmy moreli) i delikatnie układaj kulki na ręczniku (pamiętaj, że kulki urosną pod wpływem pary, więc nie przesadź z ich ilością, bo się posklejają). Przykryj z wierzchu drugim garnkiem i gotuj 5 minut.
- Po 5 minutach ostrożnie zdejmij wierzchni garnek (pamiętaj, że para ma wyższą temperaturę niż wrząca woda i łatwo się poparzyć!!). Zdejmuj pyzy łyżką i układaj na talerzu (żeby nie ostygły, zanim nie skończę, wstawiam je do nagrzanego do 50 stopni piekarnika).
- Można podawać na słodko z owocami (na górnym zdjęciu widzicie pyzy polane rzadkim dżemem truskawkowym podgrzanym w piekarniku razem ze schowanymi tam pyzami) lub wytrawnie z sosem grzybowym (na zdjęciu poniżej) albo gulaszem i kiszonym ogórkiem lub kapustą… Smacznego!
Mamy dużo więcej przepisów na wegańskie obiady bez jaj i mleka (a także wielu innych składników) – zajrzyj tutaj 😉