Untitled-design47

Pyzy na parze

Danie tradycyjnie wielkopolskie, ale na potrzeby alergików w wersji wegańskiej – bez jajek i mleka, zarówno na słodko, jak i wytrawnie!

Pyzy na parze to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Babcia robiła ich ogromne ilości, a ja – jako kilkulatka – z wielką dumą wcinałam tyle, co dziadek 💪. Muszę przyznać, że z wiekiem moje możliwości znacząco się skurczyły i na ostatni obiad zjadłam [tylko] 3 sztuki, czyli tyle co mój 3-latek, natomiast mój 9-letni syn zjadł tyle, co jego ojciec! [czyli 5].

Ale do rzeczy – na pewno ucieszy was fakt, że przepis na pyzy jest prawie taki sam, jak na wegańskie racuchy, które tak uwielbiacie (jeden z najczęściej poszukiwanych przepisów na naszym blogu), tyle że bez cukru:

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Podgrzej wodę do ok 40-45 stopni.
  2. W połowie szklanki wody rozmieszaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem kuchennym. Dla bezpieczeństwa warto szklankę wstawić do metalowej miski, bo gdy drożdże zaczną pracować, mogą uciec ze szklanki.
  3. Gdy drożdże urosną przelej je do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj łopatkami do ciasta drożdżowego lub tradycyjnie – drewnianą kulką. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, gdy przy mieszaniu będzie odchodzić od miski tworząc poduszki powietrza.
  4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem kuchennym.
  5. Gdy ciasto urośnie niemal do krawędzi miski, przygotuj garnek. Ja mam łatwiej, bo używam garnka do gotowania na parze (do sita wkładam ręcznik kuchenny z materiału), ale jeżeli go nie masz, to nic straconego – babcia też nie miała 😉 Nalej do garnka 3 cm wody, połóż na wierzchu ręcznik kuchenny z materiału, zrób małe wgłębienie (ręcznik powinien mieć kształt jak talerz do zupy) i przywiąż szczelnie sznurkiem (żeby para nie mogła uciekać bokami), przykryj z wierzchu innym garnkiem (tej samej wielkości lub nieco mniejszym) i zagotuj wodę.
  6. Gdy woda w garnku zacznie się gotować oprósz ręce mąką i łyżką nałóż sobie ciasto na dłonie, utocz z niego kulkę (wielkości powiedzmy moreli) i delikatnie układaj kulki na ręczniku (pamiętaj, że kulki urosną pod wpływem pary, więc nie przesadź z ich ilością, bo się posklejają). Przykryj z wierzchu drugim garnkiem i gotuj 5 minut.
  7. Po 5 minutach ostrożnie zdejmij wierzchni garnek (pamiętaj, że para ma wyższą temperaturę niż wrząca woda i łatwo się poparzyć!!). Zdejmuj pyzy łyżką i układaj na talerzu (żeby nie ostygły, zanim nie skończę, wstawiam je do nagrzanego do 50 stopni piekarnika).
  8. Można podawać na słodko z owocami (na górnym zdjęciu widzicie pyzy polane rzadkim dżemem truskawkowym podgrzanym w piekarniku razem ze schowanymi tam pyzami) lub wytrawnie z sosem grzybowym (na zdjęciu poniżej) albo gulaszem i kiszonym ogórkiem lub kapustą… Smacznego!

Mamy dużo więcej przepisów na wegańskie obiady bez jaj i mleka (a także wielu innych składników) – zajrzyj tutaj 😉

Możliwość komentowania została wyłączona.