Nie-marnuj-jedzenia14

Pączki bez jaj i mleka

Tłusty czwartek tuż tuż, smaż pączki już! Hahaha, mam dobry humor. Do Agnieszki zadzwonili z przedszkola w poniedziałek z pytaniem z jakiej cukierni mają zamówić pączki dla wszystkich 😍

Widzicie, jak niewiele potrzeba, żeby uradować człowieka?

Dla tych, co nie mają tyle szczęścia i okoliczne cukiernie nie dowożą, dzielimy się przepisem!

Składniki:
  • 120 g wody
  • 80 g oleju
  • 220 g mąki (na zdjęciu: pączki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g octu
  • 20 g cukru
Przygotowanie:
  1. Połącz wszystkie składniki, dobrze wyrób ciasto.
  2. Posyp stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ok 1 cm.

3. Jeżeli chcesz zrobić takie urocze bobaski jak te ze zdjęcia, doskonałe dla małych dzieci, żeby mogły przyprawić babcię o stan przedzawałowy stwierdzeniem, że zjdały 10, to użyj kieliszka od jajka 😂

Jeżeli chcesz nakarmić nastolatka, to najpierw dorób jeszcze 2 porcje ciasta, a potem wykrawaj kubkiem.

4. Wlej na patelnię olej do smażenia, tak żeby pączki pływały zanurzone do połowy. Wrzucaj do gorącego oleju (nie pochlap się!!). Odwracaj, gdy zanurzona część zmieni kolor na piękną, brązową opaleniznę.

5. Ostudzone pączki, jeżeli doczekają tego stanu, polukruj.

6. Powtarzaj punkty 1-5 do znudzenia!

Możliwość komentowania została wyłączona.