DSC6796-scaled

Makaron z tuńczykiem i cytryną

Choć makaron z tuńczykiem i cytryną, to odkrycie wakacyjne, szczęśliwie takie danie można przygotowywać cały rok. Nie wypada się powtarzać, że danie jest szybkie i proste, ale skoro tak jest, to przecież nie mogę o tym nie napisać ? . Więc – szybkie i proste, a przecież wakacje to głównie czas, z którego chcemy skorzystać, pozwiedzać, a niekoniecznie gotować. Cytryna nadaje fajnego wykończenia, ale w przypadku alergii na cytrusy, spokojnie można pominąć ten dodatek.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 większa cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • nie więcej niż ½ cytryny,
  • makaron penne.

Przyprawy:

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. cebulę podsmażam na oliwie;
  2. dodaję tuńczyka i drobno pokrojoną natkę, a nawet dwie pietruszki,
  3. na koniec przyprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny,
  4. podaję z ugotowanym al dente makaronem W przypadku braku alergii na białko mleka krowiego można posypać startym parmezanem.

Możliwość komentowania została wyłączona.