Choć makaron z tuńczykiem i cytryną, to odkrycie wakacyjne, szczęśliwie takie danie można przygotowywać cały rok. Nie wypada się powtarzać, że danie jest szybkie i proste, ale skoro tak jest, to przecież nie mogę o tym nie napisać ? . Więc – szybkie i proste, a przecież wakacje to głównie czas, z którego chcemy skorzystać, pozwiedzać, a niekoniecznie gotować. Cytryna nadaje fajnego wykończenia, ale w przypadku alergii na cytrusy, spokojnie można pominąć ten dodatek.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 1 większa cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- nie więcej niż ½ cytryny,
- makaron penne.
Przyprawy:
sól, pieprz
Przygotowanie:
- cebulę podsmażam na oliwie;
- dodaję tuńczyka i drobno pokrojoną natkę, a nawet dwie pietruszki,
- na koniec przyprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny,
- podaję z ugotowanym al dente makaronem W przypadku braku alergii na białko mleka krowiego można posypać startym parmezanem.