DSC6465-scaled

Babeczki uniwersalne

To było kulinarne wyzwanie! By zderzyć produkty dozwolone, dostępne w domu oraz preferencje smakowe. Zadziwiająco fajne. Nieco piernikowe, przy kolejnej próbie dałabym łyżeczkę cynamonu i goździki dla wzmocnienia smaku. W tamtej chwili nie miałam wiedzy, czy te przyprawy będą bezpieczne dla naszych alergicznych gości.

Składniki:

  • 1 kubek mąki orkiszowej razowej,
  • ½ kubka mąki pszennej,
  • 1 kubek mleka ryżowego,
  • 1 łyżka oleju winogronowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 banan,
  • rodzynki/ żurawina/ suszone śliwki

Przygotowanie:

  1. przygotowuj dwa naczynia;
  2. w jednym naczyniu połącz wszystkie suche składniki, poza sodą;
  3. w drugim – płynne, na koniec wsyp łyżeczkę sody i łyżeczkę octu;
  4. wymieszaj do połączenia;
  5. jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj odrobinę gazowanej wody;
  6. wylej ciasto do foremek na muffinki;
  7. piecz w temperaturze ok. 1800 do 35 min. (suchy patyczek).

Możliwość komentowania została wyłączona.