Jakby wczoraj opracowywałyśmy przepisy na śniadania dla Alergika, a tymczasem minął już miesiąc i niniejszym wpisem kończymy nasz cykl przepisów bez najpopularniejszych alergenów. Przepisów, które okazały się być dla was bardzo przydatne. Motywujące do pracy i dalszego działania są dla nas wasze wiadomości i komentarze, że takie zestawy stanowią ułatwienie w codzienności i wyzwaniach, jakie niesie dieta Alergika. Tym bardziej cieszy nas to, że zagościłyśmy w niejednym domu i swoimi pomysłami wniosłyśmy być może coś dla was nowego i ciekawego.
Przechodząc jednak do istotny niniejszego wpisu, dziś przedstawiamy propozycje kolacji, a znajdą się w nich:
- pieczone warzywa;
- kotlety z cukinii;
- dżem z cebuli;
- kolorowa sałatka
Dlaczego same warzywa? Bo są najzdrowsze na kolację!
PIECZONE WARZYWA

Ta propozycja jest dobra o każdej porze. Poza obraniem i pokrojeniem warzyw nie wymaga żadnego nakładu pracy. Warzywa pieką się same 30-40 minut, a my w tym czasie możemy zrobić to, na co mamy ochotę.
Warzywa – jakie? To zależy od was i waszych upodobań. U nas najczęściej:
- ziemniaki, marchew, pietruszka, buraki
- bataty, cukinia i bakłażan
- ziemniaki, bataty, cebula, kukurydza, majeranek
- dynia i czosnek
- makaron, pieczarki, papryka, cukinia
Cukinie i bakłażana przed wstawieniem do piekarnika solę i chwilę pozostawiam. Ziemniaka, batata, marchwi czy pietruszki – nie przyprawiam. Uwielbiam smak warzyw takimi, jakimi one są. Wszystkie warzywa delikatnie mieszam z łyżką oleju, żeby nie przywarły do naczynia żaroodpornego. Kukurydzę z puszki dorzucam dopiero pod koniec, żeby się tyko podgrzała, a nie wysuszyła.
KOTLETY Z CUKINII

Kotlety z cukinii można przygotować na 2 sposoby, jak mielony i schabowy 😀 Cukinię można zetrzeć na tarce jarzynowej, doprawić olejem, solą i łyżką mąki kukurydzianej, a następnie nakładać łyżką na patelnię jak placki ziemniaczane, albo pokroić w plastry grubości 1 cm, zanurzyć w oleju, bułce tartej i smażyć na patelni jak kotleta. Opcjonalnie można serwować w towarzystwie sosu pomidorowego.
W ten drugi sposób można przygotować również kotleta z kabaczka lub selera, przy czym selera nie trzeba panierować i świetnie smakuje z ostrą papryką.
DŻEM Z CEBULI

Jedną z niewielu smacznych potraw, jaką podawali na mojej szkolnej stołówce, była zupa cebulowa. Gdy w moim ulubionym programie kulinarnym zobaczyłam, że do przygotowania zupy najpierw przygotowuje się dżem, od razu wzięłam się do pracy. Wystarczy 1 kg zwyczajnej cebuli i 1 łyżeczka soli, żeby otrzymać pół litra dżemu. Najlepiej smakuje na ciepło na grzankach!
Do suchego garnka (żadnej wody ani oleju) wrzucam pokrojoną w piórka cebulę. Przykrywam garnek, uruchamiam mały ogień i od czasu do czasu mieszając duszę jakieś 3 godziny, aż cebula zmieni kolor na brązowy. Wtedy przyprawiam ją solą i jest gotowa do jedzenia!
Aha, raz trafiła mi się cebula (duża biała), która puściła strasznie dużo soku – po prostu wylałam nadmiar płynu (3 razy).
KOLOROWA SAŁATKA

Kolorowo i bez ograniczeń. Bazą jest komosa ryżowa, pozostałe składniki to radosna twórczość. W zależności od preferencji i zasobów w lodówce, można dodatkowo dodać kukurydzę lub pomidorki koktajlowe. Osoby mięsożerne pewnie widziały by w niej, jakiegoś pokrojonego indyka. Poniższa wersja najbardziej przemawia do naszych domowników.
Składniki:
- 1 kubek ugotowanej komosy ryżowej (używam czerwonej ze względu na charakterystyczny, lekko orzechowy posmak),
- ½ papryki czerwonej (może być i żółta – wtedy jest bardziej kolorowo),
- ½ ogórka zielonego,
- 1 cebula,
- 2-3 łodygi selera naciowego,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy:
- cytryna, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- kaszę gotuję według przepisu;
- selera przed pokrojeniem zaparzam wrzątkiem;
- w międzyczasie myję i kroję wszystkie warzywa w drobną kostkę;
- przygotowuję sos do sałatki z oleju, przypraw i cytryny, który to solidnie ucieram;
- na koniec łączę ugotowaną (wystudzoną) kaszę, wszystkie warzywa i sos. Dobrze, jak sałatka ma szansę, by chwilę postać i przegryźć smakowo. Wtedy zdecydowanie jest smaczniejsza!
To już ostatni wpis z naszej serii posiłków dla alergików. Przypominamy o pozostałych:
- planowanie posiłków wraz z bezpłatnymi planerami do druku
- śniadania (płatki, domowa granola, naleśniki, pasty kanapkowe, domowy pasztet, mięso na kanapki)
- lunch boxy, czyli II śniadanie na wynos (śniadaniówka szkolna, muffinki, chia z owocami)
- zupy (wegańskie kremy bezglutenowe, zupa owocowa, klasyczny rosół)
- dania obiadowe (kotlet mielony z buraczkami, makaron ze szpinakiem, leczo, spaghetti ryżowe z cukinią i warzywami, kluski,
placki ziemniaczane, pierogi) - podwieczorki (wegańskie gofry, ryż z jabłkami, pralinki z daktyli bez cukru, czipsy z buraka)