Dobra, wszystkie nasze przepisy są bez jaj i mleka 😉 A tym razem mieliśmy ochotę na drożdżówkę! Moja ulubiona to drożdżówka z rabarbarem 😍 Nie wiedziałam jednak czy 3-latkowi zasmakuje, więc na wszelki wypadek jest w niej również jabłko oraz eksperymentalna kruszonka z masła klarowanego. Dla ułatwienia sobie życia do ich przygotowania użyłam miksera, niestety dosłownie o kilka sekund za długo, co spowodowało, że zamiast okruszków wyszło raczej kruche ciasto, ale i tak było pysznie.
Składniki na ciasto:
- 12 g świeżych drożdży
- 2 szklanki letniej wody (ok. 40 st. C)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- pół szklanki cukru
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki masła klarowanego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Drożdże zalewam połową szklanki wody, dorzucam kopiastą łyżeczkę mąki i wszystko dokładnie mieszam. Odstawiam na bok do wyrośnięcia.
- Gdy drożdże zaczną rosnąć wlewam je do miski i łączę z pozostałymi składnikami. Ciasto można wyrabiać mikserem (końcówki do ciasta drożdżowego), drewnianą kulą a nawet łyżką.
- Odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układam na wierzchu pokrojone drobno jabłka i rabarbar. Lekko wciskam je w ciasto.
- Nie idź na łatwiznę – użyj noża i deski 😉 Wysyp mąkę i cukier na deskę, wymieszaj, dodaj masło i całość siekaj nożem do uzyskania zadowalającego efektu.
- Posyp owoce kruszonką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut.
- Ostudzoną drożdżówkę możesz posypać cukrem lub cukrem pudrem albo polać lukrem.
Smacznego!



