monika-grabkowska-EM8ljm8UOD8-unsplash-scaled

Dania obiadowe

Dania obiadowe też przeszły rewolucję z momentem zmiany diety na eliminacyjną. Nie mając ograniczeń żywieniowych, sporo było u nas sosów na bazie śmietany, jogurtu. Przygotowując niniejszy wpis przez moment zastanowiłam się, co kilka lat temu jedliśmy. I jak bardzo dzisiejsza moja kuchnia różni się od tej, bez której początkowo trudno było mi żyć. Może dlatego, że za wszelką cenę starałam się znaleźć zamienniki, które pozostawią dotąd znany mi smak w formie niezmienionej. Totalnie błędne założenie! Po latach zdradzę wam nasz sekret – nie szukajcie zamienników, po prostu gotujcie inaczej!

Jeśli jednak bardzo zależy Wam na tym, by w diecie bez jaj i bez mleka “dodać” te produkty, małe podpowiedzi zawarliśmy tutaj i tutaj.

W tym wpisie znajdziecie przepisy na:

  1. kotlet mielony z buraczkami
  2. makaron ze szpinakiem
  3. leczo
  4. spaghetti ryżowe z cukinią i warzywami
  5. kluski
  6. placki ziemniaczane
  7. pierogi

a wszystko to bez wielkiej ósemki alergenów pokarmowych i sztucznych dodatków do żywności!! Pierwsze 6 przepisów bez problemu przygotujecie w wersji bez glutenu. Pierogów bezglutenowych nigdy nie robiliśmy, a wiemy od znajomych celiaków, że jest to hardcore…

KOTLET MIELONY Z BURACZKAMI

Skoro m.in. „jajko jest wyłączone, to przecież kotlecików też nie zrobisz?”. Dopytywała moja Babcia. “Zrobię, zrobię!” I robiłam. Na szczęście zamiast jajka są płatki owsiane, siemię lniane, mąka ziemniaczana, a w ostateczności, jak odpowiednio uformujemy i bez niczego (samo mięso + przyprawy) te kotlety się nie rozpadną.

W naszym menu przygotowuję najczęściej kotlety mielone z płatkami owsianymi. W podobnej wersji zdarza mi się robić pulpeciki w sosie własnym, pomidorowym czy w ostatnim czasie pieczone.

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego (z indyka) – porcja na ok. 7-8 kotletów,
  • 1 cebula,
  • 3 – 4 łyżki wody,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 3 – 4 łyżki płatków owsianych,
  • oliwa

Przyprawy:

szczypta pieprzu, soli, suszonych warzyw

Przygotowanie:

  1. drobno pokrojoną cebulę podsmażam razem z czosnkiem na łyżce oliwy;
  2. przyprawione mięso mielone wkładam do większej miski i wyrabiam;
  3. dodaję wszystkie składniki – cebulę, czosnek, płatki owsiane i wodę. Proporcje tych ostatnich dodaję trochę według uznania – najważniejsze, by mięso nie przywierało do dłoni;
  4. formuję kotlety i smażę na dobrze rozgrzanej oliwie.
MAKARON ZE SZPINAKIEM

Długo szukałam alternatywy dla makaronu ze szpinakiem w wersji dobrze mi znanej, z serem pleśniowym, śmietaną, czy jajkiem. Nie dawałam za wygraną wierząc, że w końcu się uda. Poza typowymi wegańskimi produktami (śmietaną roślinną, z nerkowców, płatkami drożdżowymi nadającymi smak sera) nie trafiłam na przepis dania ze szpinakiem, który mimo braku specjalnych dodatków byłby smaczny. Z pomocą przyszła cebula (dużo cebuli) i solidny pęczek natki pietruszki. Okazało się, że makaron ze szpinakiem znów możne być smaczny.

Składniki:

  • szpinak mrożony,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • makaron

Przyprawy:

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. cebulę, czosnek obieram i kroję w kosteczkę;
  2. po zeszkleniu na patelni, dodaję szpinak;
  3. przyprawiam gałką, pieprzem, solą do smaku;
  4. na koniec dodaję drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki i chwilkę zostawiam na patelni;
  5. podaję z makaronem
LECZO

Danie idealne, szczególnie w wakacje, gdy wszystkie warzywa są świeże i dostępne.

Składniki:

  • 1 cukinia lub 300 g dyni ,
  • 1 papryka (pół na pół żółta i czerwona),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 – 3 pomidory,
  • w opcji nie wegańskiej – pół laseczki dobrej kiełbasy,
  • łyżka oleju rzepakowego

Przyprawy:

pieprz, sól, papryka (słodka i ostra), majeranek

Przygotowanie:

  • pomidora obieram ze skórki, wszystkie składniki kroję w kostkę;
  • w pierwszej kolejności delikatnie podsmażam na patelni cebulę, kiełbasę i czosnek od czasu do czasu mieszając;
  • dodaję skrojone warzywa;
  • po kilku minutach smażenia (do miękkości warzyw) wrzucam wszystko do wyższego garnka;
  • dodaję pomidory i chwilę gotuję.

Osobiście nie używam koncentratu pomidorowego, ale jeśli lubicie leczo w wersji zagęszczonej, dobrym rozwiązaniem będzie jego dodanie.

SPAGHETII RYŻOWE Z CUKINIĄ I WARZYWAMI

Jeśli mamy makaron ryżowy, odmienioną wariacją warzywnej potrawy będzie następująca propozycja:

Składniki:

  • 1 większa cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • ½ papryki żółtej,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 1 cukinia,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • opcjonalnie garść pomidorków koktajlowych  

Przyprawy:

sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

  1. cebulę kroję w kostkę i z dwoma ząbkami czosnku wrzucam na patelnię na oliwie do zeszklenia;
  2. dorzucam paprykę skrojoną w kostkę, dodaję skrojoną obieraczką cukinię;
  3. podaję z makaronem ryżowym ugotowanym według przepisu;
  4. na koniec w zależności od upodobań, można dodać pomidorki koktajlowe.

Poza opisanymi przepisami, nie zapominajcie, że na blogu mamy całkiem sporo propozycji obiadowych. U nas co najmniej raz w tygodniu obowiązkowe jest curry z indykiem (w końcu mam swój pyszny sos), makaron z tuńczykiem, który rodzi wspomnienie wakacji, czy też sos pomidorowy, jako baza na wszelakie dania z makaronem, czy zupy-kremy.

KLUSKI

Wiem, że – zwłaszcza na początku – ciężko jest wyobrazić sobie kluski bez jaj i twarogu, ale uwierzcie, że do zrobienia pysznych klusek wystarczą 2 składniki:

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka

Nie podam proporcji, bo wszystko zależy od tego, ile ziemniaków zostało Wam z poprzedniego obiadu 😉 Klasyka polskiej kuchni, a przy okazji świetny sposób na niewyrzucanie jedzenia! Ziemniaki miksuję mikserem i stopniowo dodaję mąkę. Gdy masa przestaje być lepka, zaczynam wyrabiać ręcznie. Ilość mąki będzie wystarczająca, gdy da się uformować wałek (jeżeli mąki będzie za dużo, kluski będą twarde). Kroję na kawałki, wrzucam do osolonego wrzątku (tylko z niezbyt dużej wysokości, żeby wrzątek nie chlapał) i gotuję na wolnym ogniu przez 4-5 minut od wypłynięcia. Podaję z bułką tartą lub jako dodatek do mięsa.

głęboki talerz wypełniony kluskami, z ułożoną z boku łyżką

Inne warianty klusek:

  1. ugotowane ziemniaki + skrobia ziemniaczana = kluski śląskie
  2. ugotowane ziemniaki lub ugotowana kasza jaglana + ugotowane buraki + mąka = kluski buraczane
  3. ugotowane ziemniaki lub ugotowana kasza jaglana + pieczona dynia + mąka = kluski dyniowe
PLACKI ZIEMNIACZANE

Ten przepis ma specyficzną historię. Jedna z koleżanek opowiadała mi, że nad morzem kupiła swoim alergikom placki ziemniaczane od jakiejś babuleńki i wielokrotnie pytała ją, co jest w składzie, bo jajko stanowiło dla nich poważne zagrożenie. W końcu pani się przyznała, że daje wodę zamiast jaj, bo tak jest taniej! Cudownie! Postanowiłam przetestować, chociaż do tej pory po prostu pomijałam jajko, używając jedynie ziemniaków, mąki i oleju. Wystarczyło dodać kilka łyżek wody, zamieszać, a potem, odlać nadmiar wody i usmażyć, a wyszły pyszne, chrupiące placki ziemniaczane. Nawet mój mąż pytał, co tym razem wykombinowałam, bo smakują duuuużo lepiej niż zwykle 😉

półmisek z plackami ziemniaczanymi
PIEROGI

To już całkiem herezja, bo wyrabiam je mikserem 😀 Babcia nie jest zachwycona, możecie wierzyć. Nie oszukujmy się jednak, po to wymyślane są roboty kuchenne, żeby ułatwiały nam pracę!

  • mąka
  • gorąca woda
  • 1-2 łyżki oleju

Usypujemy stoik z mąki, robimy w nim dziurę (moje dziecko mówi, że krater w wulkanie), wlewamy do środka gorącą wodę i olej. Miksujemy 😉 Gdy ciasto przestanie być lepkie, możemy przejść do wyrabiania ręcznego i dodawać stopniowo mąkę (nie za dużo, bo ciasto zrobi się twarde). Na stolnicy rozsypujemy łyżkę mąki, wykładamy ciasto, wałkujemy. Nie potrzeba super sprzętu, wystarczy wykroić kubkiem krążki, posmarować brzeg dookoła wodą (palcem), nałożyć pół łyżeczki farszu, złożyć na pół, skleić i ewentualnie docisnąć widelcem (uważając, żeby nie przedziurawić części z farszem). Tak jak w przypadku klusek, pierogi wrzucam do osolonego wrzątku (tylko z niezbyt dużej wysokości, żeby wrzątek nie chlapał) i gotuję na wolnym ogniu przez 4-5 minut od wypłynięcia.
Najbardziej lubimy farsz z kaszy gryczanej, duszonych pieczarek, szczypiorku i z ząbkiem czosnku (bez mielenia). Kiedyś mój starszy syn chciał, żeby młodszy oddał mu swoje pierogi w zamian za żelki… Nie dobili targu, każdy zjadł swoją porcję 😉

kółka z ciasta wypełnione farszem z kaszy gryczanej, pieczarek i szczypiorku

Jeżeli macie ochotę na inne dania mączne bez jaj i mleka, to mamy dla was również naleśniki i racuchy.

Pamiętajcie, że w ramach postanowień noworocznych przygotowaliśmy dla was:
  • planowanie posiłków wraz z bezpłatnymi planerami do druku
  • śniadania (płatki, domowa granola, naleśniki, pasty kanapkowe, domowy pasztet, mięso na kanapki)
  • lunch boxy, czyli II śniadanie na wynos (śniadaniówka szkolna, muffinki, chia z owocami)
  • zupy (wegańskie kremy bezglutenowe, zupa owocowa, klasyczny rosół)
  • podwieczorki (wegańskie gofry, ryż z jabłkami, pralinki z daktyli bez cukru, czipsy z buraka)
  • kolacje (pieczone warzywa, kotlety z cukinii, dżem z cebuli, kolorowa sałatka)

Możliwość komentowania została wyłączona.