DSC6249-scaled

Curry z indykiem

Dieta eliminacyjna podczas karmienia piersią  była jedyną dietą na której w swoim życiu przyszło mi być. Początki były trudne. Nawet nieco przerażały. Brakowało mi sosów w różnej postaci. Poza głównymi alergenami w postaci białka mleka krowiego oraz jaja przez ponad 2 lata w naszej diecie nie było pomidorów. Zatem wszelkiego rodzaju sosy pomidorowe, śmietanowe czekały na inne czasy. Alternatywą która pozostała w naszym menu po dzień dzisiejszy okazało się curry z indykiem w sosie kokosowym. Zachęcam do spróbowania!

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 garści fasolki szparagowej żółtej,
  • 30 dag piersi z indyka,
  • 2/ 3 ząbki czosnku,
  • 2/3 łyżki oliwy.

Przyprawy:

pół łyżeczki curry, kawałeczek świeżego imbiru, szczypta pieprzu i soli według uznania

Przygotowanie:

  1. oczyszczone mięso kroję w kostkę;
  2. do mięsa dodaję skrojony czosnek, imbir z łyżką oliwy i przypraw i odstawiam do „przegryzienia”;
  3. w międzyczasie smażę pokrojoną cebulę i paprykę (zazwyczaj także w kostkę);
  4. usmażonego indyka, cebulę i paprykę łączę i zalewam mlekiem kokosowym;
  5. na koniec dorzucam ugotowaną al. dente fasolkę;
  6. podaję z ryżem.

Prosto. Może nie szybko – dobrze mieć chwilę na to, by mięso poleżało w marynacie, ale przepysznie!

Możliwość komentowania została wyłączona.