Dieta eliminacyjna podczas karmienia piersią była jedyną dietą na której w swoim życiu przyszło mi być. Początki były trudne. Nawet nieco przerażały. Brakowało mi sosów w różnej postaci. Poza głównymi alergenami w postaci białka mleka krowiego oraz jaja przez ponad 2 lata w naszej diecie nie było pomidorów. Zatem wszelkiego rodzaju sosy pomidorowe, śmietanowe czekały na inne czasy. Alternatywą która pozostała w naszym menu po dzień dzisiejszy okazało się curry z indykiem w sosie kokosowym. Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 3 garści fasolki szparagowej żółtej,
- 30 dag piersi z indyka,
- 2/ 3 ząbki czosnku,
- 2/3 łyżki oliwy.
Przyprawy:
pół łyżeczki curry, kawałeczek świeżego imbiru, szczypta pieprzu i soli według uznania
Przygotowanie:
- oczyszczone mięso kroję w kostkę;
- do mięsa dodaję skrojony czosnek, imbir z łyżką oliwy i przypraw i odstawiam do „przegryzienia”;
- w międzyczasie smażę pokrojoną cebulę i paprykę (zazwyczaj także w kostkę);
- usmażonego indyka, cebulę i paprykę łączę i zalewam mlekiem kokosowym;
- na koniec dorzucam ugotowaną al. dente fasolkę;
- podaję z ryżem.
Prosto. Może nie szybko – dobrze mieć chwilę na to, by mięso poleżało w marynacie, ale przepysznie!