baba cytrynowa

Coś z niczego – baba drożdżowa na wodzie

Nadchodzące miesiące nie napawają optymizmem, nie dość, że aura jesienna nie jest najłatwiejsza, to atmosfera pandemii koronawirusa nie ułatwia. Przy okazji poprzedniego lock downu ponoć w zastraszającym tempie z półek sklepowych znikały drożdże. W naszym domu niezależnie od obostrzeń drożdże są, bo wszelkie chałki, baby i inne wypieki uwielbiamy. Dlatego ku pokrzepieniu nie tylko alergicznych serduszek poniżej przepis na coś z niczego – cytrynową babę drożdżową.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 kubki mąki pszennej,
  • nie więcej niż 1 ½ kubka wody,
  • ok. 25 dag drożdży,
  • 4 łyżki miodu ewentualnie w przypadku alergii innego słodziwa,
  • skórka i sok z jednej cytryny,
  • szczypta soli

Wierzch – lukier

  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • skórka z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do ciasta i lukru potrzebna będzie 1 średnia cytryna. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. 2 łyżki soku i odrobina skórki będą potrzebne do przygotowania lukru. Pozostałą część soku i skórki wykorzystaj do ciasta. Jeżeli lubisz mocno kwaśne, wlej cały sok. Jeżeli smak ma być delikatny, to wystarczy połowa.
  2. Zrób zaczyn: włóż drożdże do kubka (ja używam kubków, bo nie posiadam szklanek 🙂 ), wlej połowę kubka ciepłej wody (max 40 st. C), dodaj kopiastą łyżkę mąki i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy drożdże wyrosną do wysokości kubka, przejdź do kroku 3.
  3. Powoli połącz wszystkie składniki ciasta drożdżowego, stopniowo dodając wodę (jeżeli dasz jej za dużo, ciasto będzie zbyt mokre) i dokładnie wyrabiaj. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut (do suchego patyczka).
  5. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na bok do wystygnięcia. Dobrze opukaj formę, a następnie przykryj talerzem i szybkim ruchem odwróć do góry dnem.
  6. Przygotuj lukier – dokładnie wymieszaj łyżką cukier puder i sok z cytryny (konsystencja powinna być jednolita). Posmaruj babę lukrem i posyp skórką z cytryny.

Możliwość komentowania została wyłączona.