DSC6436

Ciasto kokosowo – cukiniowe

Ciasta z dodatkiem świeżych warzyw niejednokrotnie powodują zdziwienie. Pamiętam, jak swego czasu nasz gość częstując się kolejnym kawałkiem, stwierdził – „smaczne”. Odpowiedziałam – „to z cukinią”. Na co usłyszałam, że niemożliwe, by tak właśnie było. Cukinia i deser? Czy to w ogóle można jeść? Można, można. Na jednej porcji trudno się zatrzymać.

Składniki:

  • 1 kubek mąki pszennej,
  • nie więcej niż 1 kubek wiórek kokosowych,
  • 1 kubek mleka kokosowego,
  • 1 mniejsza cukinia (kubek startej)
  • 2 łyżki miodu ewentualnie w przypadku alergii innego słodziwa;
  • 1 łyżeczka sody,
  • kilka kropel cytryny,
  • nie więcej niż ½ kubka oleju rzepakowego,
  • trochę rodzynek, jeśli lubicie

Przygotowanie:

  1. przygotowuję dwa naczynia;
  2. cukinię myję, pozbawiam pestek, ścieram na tarce;
  3. w jednym naczyniu łączę wszystkie suche składniki i mieszam;
  4. w drugim – płynne. Mieszam, na koniec dodaję łyżeczkę sody i kilka kropel cytryny;
  5. łączę suche składniki z płynnymi, dorzucam startą cukinie i garść rodzynek;
  6. jeśli ciasto jest za gęste dolewam trochę mleka kokosowego/ wody;
  7. piekę w temperaturze ok. 1800 do 45 minut.

Możliwość komentowania została wyłączona.