Nasza propozycja baby drożdżowej spotkała się z uznaniem (jest to jeden z najczęściej wyszukiwanych w ostatnim czasie przepisów), a że my same często sięgamy po drożdżowe, dziś prezentujemy wersję na bogato – z owocami!
Składniki:
Ciasto:
- 3 kubki mąki pszennej,
- nie więcej niż 1 ½ kubka napoju roślinnego (u nas najczęściej kokosowy),
- ok. 25 dag drożdży,
- 4 łyżki miodu ewentualnie w przypadku alergii innego słodziwa,
- szczypta soli
Wierzch – kruszonka ze świeżymi owocami:
- świeże wiśnie lub inne owoce,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 5 łyżek ekspandowanego amarantusa lub płatków owsianych,
- 4 łyżki cukru pudru,
- olej z pestek winogron
Przygotowanie:
- Zrób zaczyn: włóż drożdże do kubka, wlej połowę kubka napoju roślinnego (w temperaturze pokojowej), dodaj kopiastą łyżkę mąki i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy drożdże wyrosną do wysokości kubka, przejdź do kroku 2.
- Powoli połącz wszystkie składniki ciasta drożdżowego, stopniowo dodając napój roślinny (jeżeli dasz jej za dużo, ciasto będzie zbyt mokre) i dokładnie wyrabiaj. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
- Na dnie formy ułóż wiśnie, dżem wiśniowy 100% lub inne owoce, a następnie uprzednio przygotowaną kruszonkę (połącz wszystkie w/w sypkie składniki i dolewając nieco oliwy zagnieć kruszonkę);
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut (do suchego patyczka).
- Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na bok do wystygnięcia. Dobrze opukaj formę, a następnie przykryj talerzem i szybkim ruchem odwróć do góry dnem.