To było kulinarne wyzwanie! By zderzyć produkty dozwolone, dostępne w domu oraz preferencje smakowe. Zadziwiająco fajne. Nieco piernikowe, przy kolejnej próbie dałabym łyżeczkę cynamonu i goździki dla wzmocnienia smaku. W tamtej chwili nie miałam wiedzy, czy te przyprawy będą bezpieczne dla naszych alergicznych gości.
Składniki:
- 1 kubek mąki orkiszowej razowej,
- ½ kubka mąki pszennej,
- 1 kubek mleka ryżowego,
- 1 łyżka oleju winogronowego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 banan,
- rodzynki/ żurawina/ suszone śliwki
Przygotowanie:
- przygotowuj dwa naczynia;
- w jednym naczyniu połącz wszystkie suche składniki, poza sodą;
- w drugim – płynne, na koniec wsyp łyżeczkę sody i łyżeczkę octu;
- wymieszaj do połączenia;
- jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj odrobinę gazowanej wody;
- wylej ciasto do foremek na muffinki;
- piecz w temperaturze ok. 1800 do 35 min. (suchy patyczek).