Racuchy

Racuchy to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Zdobyć przepis od Babci nie było łatwo, bo ona zawsze podaje tylko składniki, a odmierza – jak na zawodową kucharkę przystało – “na oko”.

Wyeliminować mleko z tradycyjnego przepisu na racuchy jest banalnie łatwo – najprościej zastąpić je wodą. Gorzej z jajkami, bo tu przyznaję, wlewam olej “na oko” 🙂

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki (w wersji bezglutenowej np. mąka z ciecierzycy)
  • 3 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Opcjonalnie:

szklanka utartej na drobnych oczkach dyni, jabłka pokrojone w cząstki, suszona żurawina

Przygotowanie:

  • Podgrzej wodę do ok 40-45 stopni.
  • W połowie szklanki wody rozmieszaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem kuchennym. Dla bezpieczeństwa warto szklankę wstawić do metalowej miski, bo gdy drożdże zaczną pracować, mogą uciec ze szklanki.
  • Jeżeli chcesz użyć suszonej żurawiny, wrzuć garść do kubka, zalej ją wrzątkiem i odcedź po 30 minutach.
  • Gdy drożdże urosną przelej je do miski, dodaj pozostałe składniki (na tym etapie możesz dodać również utartą dynię) i zmiksuj łopatkami do ciasta drożdżowego lub tradycyjnie – drewnianą kulką. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, gdy przy mieszaniu będzie odchodzić od miski tworząc poduszki powietrza.
  • Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem kuchennym.
  • Gdy ciasto urośnie niemal do krawędzi miski, zacznij podgrzewać patelnię. Musi być bardzo ciepła. Wlej odrobinę oleju, rozprowadź równomiernie po patelni i nakładaj ciasto łyżką. Jeżeli chcesz dodać jabłka i/lub żurawinę – to jest właściwy moment (lekko wciśnij je w ciasto).
  • Gdy zauważysz od strony patelni brązowy brzeg, możesz odwrócić racuchy na drugą stronę.
  • Podawaj na ciepło, na zimno, spakuj do pudełka i zabierz ze sobą 😉

Możliwość komentowania została wyłączona.