Krem dyniowy

Dynie! Sezon na dynie trwa w najlepsze, wiec ostatnio często goszczą w naszej kuchni. Co prawda nie takie okazy, jak u rodziców w ogrodzie, ale zawsze. Racuchy z dyni, ciasto z dynią, a także najszybciej i najprościej – krem z dyni. Rozgrzewający, aksamitny w smaku (chyba, że nie mamy czasu na blendowanie) cieszy małe i duże oczy i brzuchy!

zupa krem z dyni z pestkami dyni i chili

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler (uwaga silny alergen, można pominąć),
  • 2 małe cebule,
  • ząbek czosnku,
  • 1 cm imbiru,
  • 1 większy kubek zblendowanej dyni lub jedna większa cała

Przyprawy:

ziele angielskie, liść laurowy, kolorowy pieprz, sól do smaku, ok. 1 cm świeżego imbiru, gałka muszkatołowa, szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  • warzywa myję, obieram kroję i dodaję do podsmażonej, pokrojonej cebuli i ząbków czosnku;
  • zalewam ok. 1,5 wodą;
  • w międzyczasie obieram i oczyszczam dynię, kroję na różne kawałki i podsmażam na oliwie. Przyprawiam ją gałką muszkatołową i szczyptą cynamonu;
  • mieszam i pozostawiam do gotowania do miękkości;
  • na końcu wszystko blenduję i dodaję pozostałe przyprawy;
  • podaję z bagietką, opcjonalnie z prażonymi ziarnami słonecznika.  

*W zupach typu krem nie skupiam się na krojeniu warzyw, gdyż finalnie wszystkie są miksowane. Dynię w zależności od możliwości wykorzystuje mrożoną lub świeżą.

Możliwość komentowania została wyłączona.