Jednym z moich ulubionych odkryć kulinarnych jest budyń z kaszy jaglanej. Dzieciaki go uwielbiają! Nam najbardziej smakuje schłodzony. Bez problemu można go przygotować wieczorem i rano zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.
Kasza jaglana po ugotowaniu zwiększa swoją objętość – jeżeli przyjmiemy porcję 200 g suchej kaszy, po ugotowaniu będziemy jej mieć 700 g.
Poniżej podaję przepis na budyń brzoskwiniowo-czekoladowy, taki jak na zdjęciu:
Składniki (4-5 porcji):
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 szklanki wody
- 4 łyżeczki karobu (inaczej: mączka chleba świętojańskiego, jest zastępnikiem kakao)
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
- kaszę jaglaną przesypujemy na drobne sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą (żeby nie była gorzkawa)
- zagotowujemy 2 szklanki wody i cały sok z puszki z brzoskwini
- do gotującego się płynu wrzucamy kaszę jaglaną (nie poparz się!) i gotujemy całość przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając (jeżeli wody jest za mało – trzeba uzupełnić, żeby się nie przypaliła)
- ugotowaną kaszę przestawiamy na deskę, wrzucamy brzoskwinie i blendujemy całość na gładką masę (jeżeli uważasz, że nie jest gładka, albo ciężko się blenduje, dolej pół szklanki wody – możesz dolać też więcej wody, ale stopniowo, do uzyskania zadowalającego efektu)
- jeżeli masz ochotę, możesz dodać łyżeczkę aromatu waniliowego
Gratulacje! Twój brzoskwiniowy budyń jaglany jest gotowy! Jeżeli masz ochotę, możesz go już zjeść 😀
Jeżeli chcesz zrobić kolorowy budyń, jak na naszym zdjęciu (tu akurat z imprezy dla dzieci), podziel budyń na pół i jedną część wymieszaj z karobem. Układaj go warstwami w szklankach dla uzyskania pięknego efektu.
Smacznego!
Inne smaki:
- truskawkowy – kaszę jaglaną ugotuj w wodzie i zblenduj ze świeżymi lub mrożonymi truskawkami (truskawki warto wcześniej sparzyć, żeby pozbyć się substancji, którymi zostały posypane, żeby nie zepsuły się w transporcie)
- czekoladowa bomba – kaszę jaglaną ugotuj w wodzie z 1 szklanką daktyli (jeżeli nie są bio, zalej je wcześniej wrzątkiem i odcedź po pół godziny) i zblenduj z dwoma bananami i 4 łyżeczkami karobu
Nie bój się eksperymentować 😀