Bogata baba – drożdżowe z wiśniami

Last modified date

Nasza propozycja baby drożdżowej spotkała się z uznaniem (jest to jeden z najczęściej wyszukiwanych w ostatnim czasie przepisów), a że my same często sięgamy po drożdżowe, dziś prezentujemy wersję na bogato – z owocami!

Składniki:

Ciasto:

  • 3 kubki mąki pszennej,
  • nie więcej niż 1 ½ kubka napoju roślinnego (u nas najczęściej kokosowy),
  • ok. 25 dag drożdży,
  • 4 łyżki miodu ewentualnie w przypadku alergii innego słodziwa,
  • szczypta soli

Wierzch – kruszonka ze świeżymi owocami:

  • świeże wiśnie lub inne owoce,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek ekspandowanego amarantusa lub płatków owsianych,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • olej z pestek winogron

Przygotowanie:

  1. Zrób zaczyn: włóż drożdże do kubka, wlej połowę kubka napoju roślinnego (w temperaturze pokojowej), dodaj kopiastą łyżkę mąki i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy drożdże wyrosną do wysokości kubka, przejdź do kroku 2.
  2. Powoli połącz wszystkie składniki ciasta drożdżowego, stopniowo dodając napój roślinny (jeżeli dasz jej za dużo, ciasto będzie zbyt mokre) i dokładnie wyrabiaj. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
  3. Na dnie formy ułóż wiśnie, dżem wiśniowy 100% lub inne owoce, a następnie uprzednio przygotowaną kruszonkę (połącz wszystkie w/w sypkie składniki i dolewając nieco oliwy zagnieć kruszonkę);
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut (do suchego patyczka).
  5. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na bok do wystygnięcia. Dobrze opukaj formę, a następnie przykryj talerzem i szybkim ruchem odwróć do góry dnem.

Allergia