Piernik z buraka

W tym roku pierwszy raz organizowałam Wigilię dla moich domowników, więc wszystko mogłam zrobić po swojemu – czyli od zera. Żadnych barszczów z proszku czy z kupnego zakwasu, a z prawdziwych buraków. Nienawidzę marnować żywności, dlatego włoszczyznę z barszczu i połowę buraków przerobiłam na sałatkę ziemniaczaną z buraczkiem, a drugą połowę buraków – na piernik!

Piernik z buraka

Składniki:
  • 1 ugotowany, średniej wielkości burak
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody (zimnej przegotowanej)
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
Przygotowanie:
  1. Buraka wyjęłam z barszczu i włożyłam do miski z czystą wodą na 10 minut.
  2. Buraka wrzuciłam do blendera, wlałam 2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i szklankę cukru – całość zblendowałam, żeby nie było kawałków buraka.
  3. Wlałam zawartość blendera do misy robota, dodałam pozostałe składniki i wszystko wymieszałam.
  4. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do środka ciasto.
  5. Piekłam w piekarniku w temp. 180 st. C (grzanie górne i dolne) przez 35 minut.
Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki śmietanki owsianej (mleko też się pewnie sprawdzi, tylko zaczęłabym od 1 łyżki)
  • kopiasta łyżka cukru pudru
  • kopiasta łyżka cukru kakao

Podgrzałam wszystkie składniki na wolnym ogniu, dokładnie mieszając, żeby się nie przypaliły. Wyszła gęsta masa, którą rozprowadziłam nożem po wierzchu placka i posypałam z wierzchu cukrową posypką.

Allergia