Ratatouille w wersji wakacyjnej

Last modified date

Wspomnienie ubiegłorocznych wakacji – przynajmniej powspominać można, skoro z uwagi na pandemię dalsze wyprawy są raczej niemożliwe, a przynajmniej niewskazane.

Danie idealne na teraz – kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i wszystko dobrze smakuje, nie tylko wygląda.

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 2 małe cukinie,
  • po jednej żółtej i czerwonej papryce,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 pomidorów,
  • 2 – 3 łyżki oliwy.

Przyprawy:

sól, pieprz, świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. bakłażana pokrojonego w kostkę, posolonego odstawiam na czas przygotowywania pozostałych warzyw;
  2. pokrojoną w talarki cukinie podsmażam na oliwie, z każdej ze stron i przerzucam do wyższego garnka;
  3. następnie na patelni podsmażam pokrojoną w nieregularnej długości paski paprykę i dorzucam do cukinii;
  4. podobnie postępuję z bakłażanem, którego przed wrzuceniem na patelnię opłukuję i odsączam z ewentualnej wody;
  5. na koniec wrzucam na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę, razem z czosnkiem – wszystko podsmażam na oliwie i dodaję pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki);
  6. wszystkie warzywa mieszam w garnku, chwilę gotuję do miękkości warzyw. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i dużą ilością świeżej bazylii.

Allergia