Lody, lody na patyku!

Last modified date

Zgodnie z obietnicą dziś przedstawiamy wam przepisy na lodowe desery. W związku z tym, że ostatnia wizyta w lodziarni zakończyła się wstrząsem anafilaktycznym naszego dziecka, nie korzystamy z ofert lodziarni, ani innych punktów gastronomicznych oferujących lodowe smakołyki.

Mamy jednak nadzieję, że w niedalekiej przyszłości znajdą się na mapie punkty gastronomiczne spełniające kryteria wymagane przepisami prawa i zapewniające bezpieczeństwo nawet osobom z silnymi alergiami. Istotne by pamiętać, że masz prawo znać alergeny, które znajdują się w lodach oraz dodatkowo poznać pełen wykaz składników. Nie jest to wiedza tajemna. 

Tymczasem poniżej przepis na nasze lodowe pyszności!

Składniki:

  • owoce – u nas banan, truskawka, winogrona, granat
  • jogurt lub mleczko kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. owoce w różnych proporcjach, w zależności od upodobania odbiorcy blenduję;
  2. dodaję jogurt/ mleczko kokosowe, by lody stały się delikatne;
  3. dorzucam kawałki owoców.

Allergia