Alergeny w lodach – informowanie klientów

Last modified date

Lada moment budki z lodami będą przeżywać rozkwit. Niemalże na każdym rogu będzie można zakupić lody. Dla naszych dzieci, z silnymi alergiami pokarmowymi lodziarnie jako punkt na mapie póki co nie istnieją. Dobrze jednak wiedzieć, szczególnie w przypadku alergii, czy i jakie spoczywają obowiązki na ich właścicielach. Czy przysługują nam [alergikom] jakieś prawa? Na co zwrócić uwagę? Jakich informacji możemy się domagać od podmiotu oferującego lodowe pyszności?

Na te i inne pytania, podobnie jak ostatnio, odpowiedzi udzieli nam Pani Marta Teterycz, certyfikowany audytor systemu HACCP. Na co dzień pomaga przedsiębiorcom przechodzić kontrole Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz w sposób profesjonalny i sprawny spełniać oczekiwania i wymagania urzędu. 

Zapraszamy do lektury!

„Lodziarnie i inne punkty, które sprzedają lody powinni udostępniać swoim klientom pełen wykaz składników oraz alergenów.

Na swojej drodze niestety spotykam wiele firm, które na samą myśl o opracowaniu alergenów i wykazie składników są tak przerażeni, że ostatecznie ich nie opracowują.

Dlaczego tak się dzieje? Jest to spowodowane zawiłością przepisów oraz nieświadomością, że przygotowanie wykazów alergenów wcale trudne nie jest.

Myślę, że warto wspomnieć, na czym opieram swój artykuł. Podstawą prawną do wprowadzenia wykazu składników oraz alergenów jest:

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

Tak jak i w przypadku restauracji, tak i w lodziarniach pracownicy powinni informować o 14 alergenach. Przypominając są to:

1.Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Jakie najczęściej są problemy z przedstawieniem wykazu składników i alergenów przez punkty, w których są one sprzedawane?

  1. Jednym z problemów jaki spotykam na swojej drodze jest najczęściej tłumaczenie, że lody do punkt dostarcza przecież firma zewnętrzna, a w lodziarni się ich nie produkuje więc i oni nie mają dostępu do wykazu składników i alergenów. Jest to niestety niedopuszczalna sytuacja. Jeśli lodziarnia zamawia lody od dostawcy zewnętrznego to on ma obowiązek udostępnić wykaz składników i alergenów dla lodziarni, a lodziarnia dla klientów. Jeśli dostawca tego nie zrobi to lodziarnia powinna się tego domagać.
  2. Ilość smaków i ich rotacja często uniemożliwia w czytelny sposób podanie informacji – to kolejne tłumaczenie jakie można usłyszeć od pracowników lodziarni. To prawda ilość smaków jest często ogromna i często się zmienia. Jednak lodziarnia nie może być zwolniona z obowiązku informowania o alergenach.

Należy pamiętać, że Wy jako klienci zawsze macie prawo poznać alergeny, które znajdują się w lodach oraz dodatkowo poznać pełen wykaz składników. Nie jest to wiedza tajna. Nie możecie natomiast dowiedzieć się z jakiej konkretnej marki (np. kakao) korzystał producent lodów. Producent w wykazie ma tylko zawrzeć pełen wykaz składników oraz alergenów bez udostępniania marki. Dodatkowo producent nie musi też udostępnić Ci gramatury składników, które dodał do przygotowania lodów.

Pamiętaj, że alergenów jest 14, więc nie znajdują się w nich wszystkie składowe na jakie możesz mieć alergie. Na przykład niektórzy mogą mieć alergię na truskawki, a według rozporządzenia truskawki to nie alergen.

Jeśli już dostaniesz listę alergenów od producenta możesz dopytać, czy udostępnił Ci on tylko alergeny czy pełen wykaz składników. Jeśli pokazał Ci tylko alergeny to wcale nie oznacza, że lód nie zawiera – truskawki. Jeśli pokazał Ci pełen wykaz składników i alergenów to, jeśli truskawka znalazłaby się w składzie to przedsiębiorca powinien ją opisać.

Podsumowując:

Ty jako klient:

  • Musisz dostać informację o wykazie składników
  • Musisz dostać informację o alergenach (zgodnie z rozporządzeniem czternastu)

Nie musisz otrzymać informacji na temat:

  • Konkretnej marki składników użytych do produkcji lodów
  • Gramatury poszczególnych składników użytych do produkcji lodów

Pamiętaj, że masz prawo poznać pełen wykaz składników i alergenów. Nie bój się pytać, to Twoje prawo!”

Allergia