Drożdżówka bez jaj i mleka

Last modified date

ciasto drożdżowe na talerzu

Dobra, wszystkie nasze przepisy są bez jaj i mleka 😉 A tym razem mieliśmy ochotę na drożdżówkę! Moja ulubiona to drożdżówka z rabarbarem 😍 Nie wiedziałam jednak czy 3-latkowi zasmakuje, więc na wszelki wypadek jest w niej również jabłko oraz eksperymentalna kruszonka z masła klarowanego. Dla ułatwienia sobie życia do ich przygotowania użyłam miksera, niestety dosłownie o kilka sekund za długo, co spowodowało, że zamiast okruszków wyszło raczej kruche ciasto, ale i tak było pysznie.

Składniki na ciasto:
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki letniej wody (ok. 40 st. C)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • pół szklanki cukru
Składniki na kruszonkę:
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
  1. Drożdże zalewam połową szklanki wody, dorzucam kopiastą łyżeczkę mąki i wszystko dokładnie mieszam. Odstawiam na bok do wyrośnięcia.
  2. Gdy drożdże zaczną rosnąć wlewam je do miski i łączę z pozostałymi składnikami. Ciasto można wyrabiać mikserem (końcówki do ciasta drożdżowego), drewnianą kulą a nawet łyżką.
  3. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układam na wierzchu pokrojone drobno jabłka i rabarbar. Lekko wciskam je w ciasto.
  5. Nie idź na łatwiznę – użyj noża i deski 😉 Wysyp mąkę i cukier na deskę, wymieszaj, dodaj masło i całość siekaj nożem do uzyskania zadowalającego efektu.
  6. Posyp owoce kruszonką.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut.
  8. Ostudzoną drożdżówkę możesz posypać cukrem lub cukrem pudrem albo polać lukrem.

Smacznego!

Allergia