Ciastka owsiane z ziarnami

Last modified date

trzy ciastka owsiane ułożone jedno na drugim na tle ceglanej ściany

Owsiane ciastka z ziarnami są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i naturalnie poprawiają procesy trawienne. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły. Ponadto są wegańskie, bezglutenowe i nie zawierają cukru ani żadnego z wielkiej ósemki alergenów pokarmowych. Czego chcieć od nich więcej? Żeby tak szybko nie znikały!

Składniki na ok 12 sztuk:
  • pół kubka suszonych daktyli
  • pół kubka płatków górskich
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1/3 kubka wody
  • 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
  1. zagotować wrzątek:
    1. zalać wrzątkiem daktyle i zostawić na godzinę (po co?)
    2. zalać wrzątkiem płatki górskie i zostawić na godzinę (wchłoną wodę, dzięki czemu będzie je łatwiej zblendować)
  2. odcedzić daktyle
  3. połączyć wszystkie składniki, w tym ok 1/3 kubka wody, zblendować
  4. wyłożyć blachę papierem do pieczenia
  5. nastawić piekarnik na 180 st. C
  6. łyżką zamoczoną w wodzie nakładać ciasto na blachę i nadawać mu kształt medalionu
  7. piec 15 minut
Smacznego!

Allergia