Piernik

Last modified date

Obrazek wyróżniający do wpisu o pierniku - pokrojony w kwadratowe kawałki piernik, posypany cukrem pudrem, na tle posrebrzanej, ażurowej choinki i czerwonej gwiazdy betlejemskiej w czerwonej doniczce

Nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez piernika! Oto nasza wersja:

[porcja na blaszkę]

  • 2 kubki mąki (najczęściej używamy orkiszowej pełnoziarnistej, a w wersji bezglutenowej świetnie sprawdzi się kasztanowa)
  • 1 kubek daktyli
  • 4 łyżeczki karobu (inaczej: mączka chleba świętojańskiego, zastępnik kakao)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • pół kubka oleju (my używamy rzepakowego, tłoczonego na zimno, w butelce z ciemnego szkła)
  • 2 łyżki octu (najlepiej jabłkowego)
  • 1,5 kubka zimnej, przegotowanej (ważne!) wody
  • pół słoiczka dżemu (najlepszy będzie jagodowy, z czarnej porzeczki lub powidła ze śliwek)

Daktyle bio wystarczy zalać wodą i zblendować, daktyle nie-bio należy wcześniej zalać wrzątkiem, zostawić na mniej więcej godzinę (aż zmiękną) i wylać wodę, w której się moczyły, a dopiero potem zblendować w czystej, ostudzonej, przegotowanej wodzie. Wrzucić pozostałe składniki i zmiksować mikserem.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (lub 160 stopni z termoobiegiem) przez 40 minut.

Przygotowaliśmy dla Was również przepisy na pierniczki:


Allergia