Pierniczka? Może tego z … burakiem? :)

Last modified date

To, jak to jest z tymi świętami? „Gdy nic nie można jeść, a zbliżają się najsłodsze w całym roku, najpiękniej pachnące święta Bożego Narodzenia”. Na szczęście można! Już teraz możecie zacząć próbować/ testować, by każdy znalazł coś dla siebie. W dzisiejszym wpisie babeczki/ nowoczesna wersja pierników z …. burakiem ;). Pachną cynamonem, goździkami i imbirem. Kształty też nie odbiegają od tych świątecznych. Czego chcieć więcej? Nie pozostaje nic innego, jak tylko piec i delektować się zapachem i smakiem 🙂 Obawiam się, że nam do świąt mogą się znudzić – ciągle bowiem „testujemy” :).

Składniki:

  • 1 kubek napoju roślinnego lub wody,
  • 4 łyżki miodu (w przypadku alergii należy zastąpić innym słodziwem),
  • 1 łyżeczka sody,
  • kilka kropel cytryny (w przypadku alergii na cytrusy, można zastąpić octem jabłkowym),
  • 6 łyżek oleju winogronowego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki letniej wody
  • 1 ½ kubka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao (lub jego zastępnika – karobu)
  • ½ kubka zblendowanego buraka,
  • przyprawy: szczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru i kardamonu, kilka goździków, łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. przygotowuję dwa naczynia;
  2. w jednym naczyniu łączę wszystkie suche składniki;
  3. w drugim – płynne, razem z wcześniej rozrobionym „jajkiem”, czyli połączonym siemieniem lnianym z wodą. Mieszam do połączenia, na koniec dodaję łyżeczkę sody i kilka kropel cytryny;
  4. łączę składniki z obu naczyń i na koniec dodaję zblenodowane (wcześniej upieczone) buraki;
  5. jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję odrobinę napoju roślinnego (w swoim przepisie użyłam mleka kokosowego);
  6. wylewam ciasto do foremek na muffinki,;
  7. piekę w temperaturze ok. 1800 do 35 min. (suchy patyczek).

A może macie ochotę przetestować inne nasze świąteczne propozycje:

Allergia