Zamienniki jajka

Last modified date

obrazek wyróżniający dla wpisu pt. "zamienniki jajka", po lewej stronie obrazka znajdują się 2 miseczki - ta z przodu wypełniona jest ziarnami siemienia lnianego, a ta z tyłu - olejem. Po prawej stronie napis "zamienniki jajka"

Skoro już wiemy, że „choć nie wszystko jemy, całkiem zdrowo i normalnie żyjemy”, zgodnie z obietnicą dziś kilka wskazówek na temat zamienników jaja.

Nie mam tutaj złotego środka – jednego uniwersalnego produktu – który można użyć zamiast jajka. Byłoby za prosto ?. Na początku jest nieco dziwnie, teraz nie wiem, czy potrafiłabym zrobić coś z jajkiem. Ciasto z jajkiem? – byłoby naprawdę ciężko.

Czym zatem zastąpić jajko?

Wszystko zależy od rodzaju przygotowywanego dania, odpowiedzi na pytanie, czy będzie to potrawa „na słodko”, czy „słono” i jaką rolę w daniu jajko ma spełniać.

Skoro w domu jajko stanowi zagrożenie, dobrze jeśli znajdziemy w nim wymiennie:

  • siemię lniane,
  • płatki owsiane,
  • olej
  • mąkę ziemniaczaną,
  • banana, mus z jabłek, lub mus z dyni
  • lub moje życiowe odkrycie – wodę po gotowaniu ciecierzycy (aquafaba).

W poniższej grafice znajdziecie rady, czym i jak zastąpić jajko.

Osobiście najczęściej używam oleju z pestek winogron (łagodny, niemalże przezroczysty), rzepakowego (ten z kolei ma wyrazisty, lekko ziołowy aromat, złotą barwę) – do wypieków, sosów. Niezależnie od wybranego oleju ważne, by był tłoczony na zimno, nierafinowany, dzięki czemu będzie zachowywał właściwości odżywcze. Do ciast wymiennie z odpowiednią proporcją oleju, dodaję musy owocowe, banana, podobnie robię z naleśnikami. W przypadku dań mięsnych dodaję siemię lniane, rzadko mąkę ziemniaczaną, lub płatki owsiane.

Allergia