Wegański budyń bezglutenowy

Last modified date

obrazek wyróżniający do wpisu pt. "wegański budyń bezglutenowy. Na stole, na zielonym obrusie, stoi 5 szklanek wypełnionych budyniem w dwóch kolorach warstwami: żółtym i czekoladowym

Jednym z moich ulubionych odkryć kulinarnych jest budyń z kaszy jaglanej. Dzieciaki go uwielbiają! Nam najbardziej smakuje schłodzony. Bez problemu można go przygotować wieczorem i rano zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.

Kasza jaglana po ugotowaniu zwiększa swoją objętość – jeżeli przyjmiemy porcję 200 g suchej kaszy, po ugotowaniu będziemy jej mieć 700 g.

Poniżej podaję przepis na budyń brzoskwiniowo-czekoladowy, taki jak na zdjęciu:

Składniki (4-5 porcji):

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżeczki karobu (inaczej: mączka chleba świętojańskiego, jest zastępnikiem kakao)
  • aromat waniliowy

Przygotowanie:

  1. kaszę jaglaną przesypujemy na drobne sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą (żeby nie była gorzkawa)
  2. zagotowujemy 2 szklanki wody i cały sok z puszki z brzoskwini
  3. do gotującego się płynu wrzucamy kaszę jaglaną (nie poparz się!) i gotujemy całość przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając (jeżeli wody jest za mało – trzeba uzupełnić, żeby się nie przypaliła)
  4. ugotowaną kaszę przestawiamy na deskę, wrzucamy brzoskwinie i blendujemy całość na gładką masę (jeżeli uważasz, że nie jest gładka, albo ciężko się blenduje, dolej pół szklanki wody – możesz dolać też więcej wody, ale stopniowo, do uzyskania zadowalającego efektu)
  5. jeżeli masz ochotę, możesz dodać łyżeczkę aromatu waniliowego

Gratulacje! Twój brzoskwiniowy budyń jaglany jest gotowy! Jeżeli masz ochotę, możesz go już zjeść 😀

Jeżeli chcesz zrobić kolorowy budyń, jak na naszym zdjęciu (tu akurat z imprezy dla dzieci), podziel budyń na pół i jedną część wymieszaj z karobem. Układaj go warstwami w szklankach dla uzyskania pięknego efektu.

Smacznego!

Inne smaki:

  • truskawkowy – kaszę jaglaną ugotuj w wodzie i zblenduj ze świeżymi lub mrożonymi truskawkami (truskawki warto wcześniej sparzyć, żeby pozbyć się substancji, którymi zostały posypane, żeby nie zepsuły się w transporcie)
  • czekoladowa bomba – kaszę jaglaną ugotuj w wodzie z 1 szklanką daktyli (jeżeli nie są bio, zalej je wcześniej wrzątkiem i odcedź po pół godziny) i zblenduj z dwoma bananami i 4 łyżeczkami karobu

Nie bój się eksperymentować 😀

Allergia