Nie-bezpieczne produkty mleczne

Last modified date

na tle kwitnących słoneczników stoi szklanka mleka i dzbanek mleka
Alergia na mleko to alergia na zawarte w nim białka

Alergii na mleko nie należy mylić z nietolerancją laktozy – zaburzeniem trawienia cukru mlekowego (laktozy).

W skład mleka krowiego wchodzi około 30 różnych białek o potencjalnym charakterze alergennym. Wyróżnia się dwie podstawowe frakcje białek mleka krowiego: kazeiny i białka serwatkowe. Białka serwatkowe to – α-laktoalbumina oraz β-laktoglobulina (białko serwatkowe mleka krowiego, nie występujące w mleku kobiecym), bydlęca albumina surowiczna oraz bydlęca immunoglobina. Najsilniejszym alergenem jest β-laktoglobulina, która występuje w mleku wielu ssaków.

Kazeina i β-laktoglobulina są termostabilnymi alergenami pokarmowymi (odporne na obróbkę termiczną). Oznacza to, że procesy technologiczne, takie jak pasteryzacja czy ogrzewanie, nie zmieniają alergenności białka mleka krowiego (BMK), dlatego też sery, śmietana, masło czy lody zawierają białka o właściwościach alergizujących.

Warto wiedzieć, że bydlęca albumina surowicza poza mlekiem zawarta jest w wołowinie i cielęcinie.

Nadwrażliwość na mięso wołowe i cielęce występuje jedynie u części osób uczulonych na BMK (białka mleka krowiego przyp. autora), nieuzasadnione jest eliminowanie tych mięs u wszystkich dzieci, natomiast racjonalne jest eliminowanie BMK przy uczuleniu na wołowinę

Agnieszka Krauze, „Alergia na białko mleka krowiego – postacie kliniczne”, Alergia Astma Immunologia 2015, 20 (1): 12-16

Objawy kliniczne alergii na białka mleka krowiego mogą dotyczyć zarówno przewodu pokarmowego, skóry lub układu oddechowego, jak i manifestacja kliniczna może być wielonarządowa. W alergii na białka mleka krowiego zmiany skórne występują w ok. 30-50% dzieci. Jest to przede wszystkim atopowe zapalenie skóry, rzadziej pokrzywka i obrzęk naczynioruchowy. Alergia na białka mleka krowiego jest przyczyną 10-28 % przypadków ciężkiej anafilaksji u dzieci.

Z życia wzięte

Mleko jest wszędzie – takie odniosłam wrażenie kilka lat temu, kiedy przyszło mi się mierzyć z dietą eliminacyjną. Oprócz mleka w czystej postaci, serów, jogurtów czy śmietany, białka mleka krowiego można spotkać w różnego rodzaju sosach, wędlinie, pasztetach i pieczywie. Znajduje się także w niektórych lekach czy probiotykach.

Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że serwatka jest w cukierkach nimm2! Miało być „łakocie i witaminy”, a tu pomijając skład w ogólności (syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy), taka niespodzianka. Kolejnym ogromnym zaskoczeniem były pasty do zębów – GC MI Paste Plus oraz JUICY Lody Junior, które zawierają w sobie pochodną kazeiny! Być może nie jest to najbardziej popularna pasta do zębów, niemniej jednak fakt, że białka mleka krowiego mogą być wszędzie mocno mnie zaskoczył. Podobnie jak fakt, choć na to potrzeba było trochę czasu, że bez mleka w ujęciu szerokim można przygotowywać różnorodne potrawy – także smaczne i zdrowe!

Jeśli miałabym udzielać jakichkolwiek rad, to warto zachować spokój. Spokój i ostrożność. Lepiej przeczytać, sprawdzić skład dwa razy niż narazić siebie / dziecko na niebezpieczne reakcje. Z czasem każdy z nas stanie się specjalistą i nie straszne mu będą białka mleka krowiego.

Czytaj więcej:

Bibliografia:
  1. Agnieszka Krauze, „Alergia na białko mleka krowiego – postacie kliniczne”, Alergia Astma Immunologia 2015, 20 (1): 12-16
  2. https://www.happydental.pl/gc-mi-paste-plus-35ml-ochronna-pasta-udoskonalona-remineralizacja-i-wzmozona-fluoryzacja-plynne-szkliwo-b-jest-do-wyboru-5-smakow-b.html
  3. https://wizytowkanatury.pl/karta-produktu/juicy-lody-junior-wzmacniajaca-pasta-do-zebow-z-hydroksyapatytem-35-ml,2543.html?gclid=EAIaIQobChMI5tr_mIuI8QIVlKSyCh1OuwR5EAQYBiABEgK8afD_BwE&fbclid=IwAR3FFZ3iBwQXv8LCs4Kwc20qRu2oOfQ19V3s8ha1_Q9mmRMsKuyzMAz6xPw

Allergia

Share