Racuchy

Last modified date

Na zdjęciu talerz pełen racuchów, w tle dynia

Racuchy to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Zdobyć przepis od Babci nie było łatwo, bo ona zawsze podaje tylko składniki, a odmierza – jak na zawodową kucharkę przystało – „na oko”.

Wyeliminować mleko z tradycyjnego przepisu na racuchy jest banalnie łatwo – najprościej zastąpić je wodą. Gorzej z jajkami, bo tu przyznaję, wlewam olej „na oko” 😀

Na zdjęciu talerz pełen racuchów i dziecięca rączka, która zdejmuje jeden z nich

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki (w wersji bezglutenowej np. mąka z ciecierzycy)
  • 3 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Opcjonalnie:

szklanka utartej na drobnych oczkach dyni, jabłka pokrojone w cząstki, suszona żurawina

Przygotowanie:

  1. Podgrzej wodę do ok 40-45 stopni.
  2. W połowie szklanki wody rozmieszaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem kuchennym. Dla bezpieczeństwa warto szklankę wstawić do metalowej miski, bo gdy drożdże zaczną pracować, mogą uciec ze szklanki.
  3. Jeżeli chcesz użyć suszonej żurawiny, wrzuć garść do kubka, zalej ją wrzątkiem i odcedź po 30 minutach.
  4. Gdy drożdże urosną przelej je do miski, dodaj pozostałe składniki (na tym etapie możesz dodać również utartą dynię) i zmiksuj łopatkami do ciasta drożdżowego lub tradycyjnie – drewnianą kulką. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, gdy przy mieszaniu będzie odchodzić od miski tworząc poduszki powietrza.
  5. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem kuchennym.
  6. Gdy ciasto urośnie niemal do krawędzi miski, zacznij podgrzewać patelnię. Musi być bardzo ciepła. Wlej odrobinę oleju, rozprowadź równomiernie po patelni i nakładaj ciasto łyżką. Jeżeli chcesz dodać jabłka i/lub żurawinę – to jest właściwy moment (lekko wciśnij je w ciasto).
  7. Gdy zauważysz od strony patelni brązowy brzeg, możesz odwrócić racuchy na drugą stronę.
  8. Podawaj na ciepło, na zimno, spakuj do pudełka i zabierz ze sobą 😉
Na zdjęciu patelnia z czterema racuchami, dwa są już odwrócone, a dwa jeszcze nie.

Allergia